millenblogg

mars 19, 2009

Værmeldinga for Nordvestlandet

Filed under: Vitenskap — millenblogg @ 13:59

Merkelig at det skal være så vanskelig dette her. Å melde været for Nordvestlandet med større treffsikkerhet enn det som er tilfellet. Det gjelder varsel som er utarbeid av både Meteorologisk institutt på Blindern og av Værvarslinga for Vestlandet i Bergen. Sistnevnte har størst grunn til å skamme seg. Vestlendinger som de er. De burde vite bedre.

Det de burde vite bedre, er hensynet til topografien for de berørte deler av Nordvestlandet, nærmere bestemt Nordmøre, som skiller seg ut fra resten av Vestlandskysten. Dette spiller ikke noen særlig stor rolle når vindretningen er vestlig. Da ligger alle vestlendinger lagelig til for hugg, enten  det er snakk om sydvest eller nordvest. Da har strilen det like trasig som smølværingen.

Men når det er snakk om sydlige eller østlige vindretninger, er forskjellen stor mellom de to nevnte. Dette fremgår både av vitenskapelige klimatologiske undersøkelser og av egne observasjoner. Skydekket kan ligge både tett og tungt på kysten fra Bergen til Hustadvika, og fra Folla og nordover på sydøstlig vindretning. Men her, på Nordmøre bader vi samtidig i sol fra klar himmel!

Varslene derimot, får ikke med seg dette fenomenet. Og melder om tett skydekke også her på vårt vakre Nordmøre til tross for at man burde ha visst bedre dersom man hadde tatt hensyn til de lokale forhold.  Jeg skjønner godt at værvarsel ikke kan dekke enhver liten lokal variasjon i hver en fjord i Norge. Men dette er et fenomen som berører 50 tusen mennesker i regionen og et, for meg, ukjent antall tilreisende. Som kanskje kunne ha vært større dersom værvarslet hadde vist hvor fint vær vi ofte har når Kristen Gislefoss & Co. melder om grått skydekke.

Akkurat nå, for eksempel, skinner solen fra skyfri himmel, det er 10 grader i skyggen på baksiden av hytta. Plenen er kalket og begynner nå å grønnes. Men Gislefoss meldte om gråvær på TV’en i går kveld. Han skulle bare ha visst!

Reklamer

1 kommentar »

 1. Været er ikke enkelt å spå.
  Været er underfundigt.
  Været får vi ikke gjort noe med.
  Været må vi ta som det blir, da det ikke ble som det skulle.
  Været debatteres opp og i mente.
  Har en ikke noe å snakke om, snakk om været.
  Været er spennende.
  Været er utfordrende.
  Været er drepende.
  Været er mildt.
  Været er snillt.
  Været er over alt.

  Takk til været.
  Takk for været.

  Kommentar av Solmindag — mars 19, 2009 @ 14:22 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: