millenblogg

juni 8, 2009

Fuglesang

Filed under: Filosofi,Som dagene går — millenblogg @ 08:28

Denne forsommeren har vi vært mye på hytta. Og drukket morgenkaffe på terassen mens vi har lyttet til fuglesangen og observert sollysets tilsynekomst over vår lille oase. Spesielt har vi lagt merke til svarttrosten. Den er ikke mye å se på, svart som arvesynden og temmelig anonym av utseende. Men for en sangfugl! Hør bare her: https://www.freesound.org/people/Benboncan/sounds/72947/

File:Common Blackbird.jpg

Vår venn svarttrosten

Vi begynte tidlig i vår å kommunisere med den. Forsøkte å herme etter den ved å plystre de samme triller som den slo. Og vi fikk svar. Kunne ha opp til ett kvarters dialog med svarttrosten hver morgen. Enkelt var det ikke, men det ble en fin leppe- og tungegymnastikk av det. Sammen med noen strekkøvelser ble det vår daglige morgengymnastikk etter hvert. Plystring, knebøy og armstrekk. Men nå har vi gitt opp plystringen.

Svarttrosten har i løpet av forsommeren utviklet et reportoar som vi ikke har en sjans til å etterligne. Hva som har fått den til å utvikle sine sangferdigheter ut over i sesongen, vet vi ikke. Men det har den altså. Spesielt etter at gjøken kom oppi skogen her den 19. mai. Samme dato som i fjor og året før det. Det er koselig å høre gjøken, men noen stor sanger er den ikke. Svarttrosten derimot, har overgått seg selv de siste dagene og slår minuttlange triller med så mange variasjoner at selv ikke en komponist ville kunne uttrykke dette ved hjelp av notetegn.

For et par år siden hørte vi i et naturprogram på radio at årsaken til fuglesangen tidlig på morgenen, var småfuglenes utroskap. Ja nettopp, utroskap. I følge fugleeksperten drev alle småfugler på å gjøre seg lekre for andre småfuglfrøkener mens mor selv lå på redet og ruget ut avkommet. Og for å få draget på de andre småfuglfrøknene, sang småfuglherrene det beste de kunne. Den som sang best, fikk snøret i bånn. Og kunne sikre artens fortsettelse med en liten frøken på si’, for deretter å fly hjem til mor for å varte henne opp på hjemmebane. Småfugler er bigamister, hevdet fugleeksperten på radio og fratok oss ytterligere en illusjon. Vi som trodde at det var bare menneskene som kunne holde på slik. Men det ligger altså i oss fra naturens side. En psykologisk mekanisme for å sikre artens utbredelse ved å begå bigami i stor målestokk! Egentlig burde dette vært tatt opp på det neste bispemøtet. Kirken er som kjent svært opptatt av underlivet. Ikke bare av «under» og «livet», men av kombinasjonen!

Nok om det, vår svarttrost er også på andre måter en spesiell fyr. Han bryr seg ikke om charterferie i syden. De tre siste årene har han unnlatt å dra sydover når høsten kom. Og har valgt å overvintre her hos oss. Sammen med kjøttmeis og blåmeis har han vært en daglig gjest på våre to matebrett gjennom hele vinteren. Og har kostet oss en liten formue i solsikkefrø. Men det har vært verd hver eneste krone. For både fuglelivet om vinteren og sangen om sommeren er en opplevelse vi ikke vil miste.

Så derfor, kjære svarttrost, syng du videre og kos deg om morgenen. Men kom deg hjem til mor etterpå og ta vare på familien din. Har du forresten tenkt på avkommet ditt med alenemødrene lengre ned i skogen? Skal ikke de få oppleve tryggheten ved å vokse opp i en fullstendig familie? Må storsamfunnet ta ansvaret du fløy fra?

Reklamer

1 kommentar »

  1. Også vi hadde svarttrost i meisebollene i hele vinter. Desverre ble den sorte sjarmør tatt av en overambisiøs spurvehauk i mars. Siden har enken (i sin beskjedne, brune drakt var hun nok mindre synlig for predatoren) drevet på alene, så da er det vel ikke så rart om hun faller for en gift mann og ender med å friste tilværelsen som alenemor i sommer.

    Jaja, så lenge som det hjelper til med å holde arten oppe, så. Men ikke for noe annet, selvfølgelig. Skjæra er vel mer trofast i så måte, sies det. Vi har et skjærepar på eiendommen også. Vi har aldri sett skjærefar dra langt unna skjæremor. Det virker som om han har stor respekt for henne og tør kanskje ikke annet. Selv om han skulle få lyst… 😉
    Millenblogg

    Kommentar av skjæra — juni 8, 2009 @ 10:33 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: