millenblogg

juni 30, 2009

Kriminell?

Filed under: Jus,Som dagene går — millenblogg @ 10:23

Er vi blitt en kriminell nå? Først trikkesniking i Warsawa og nå fartsbot i Lesja!

For nå har vi også fått en fartsbot. Og prikk (prick?) i førerkortet. Det begynner å bli hyppig dette nå. Hvis vår kriminelle løpebane skal utvikle seg slik i tiden fremover, vil vi i løpet av neste år bli tatt for tre bankran og året deretter for fire mord!

I parentes kan bemerkes at det finnes eksemplarer av homo sapiens som vandrer rundt på denne jord som vi kunne ha tenkt oss å fått eliminert. Å tenke det ja, men å gjøre det? Neppe! Tror vi.

Ut fra botens størrelse, den nette sum av kroner 3.600,- -tretusensekshundrekroner-, kan man anta at vår forbrytelse var av en svært alvorlig karakter. Ikke langt igjen til straffen for mord nå. Dette kan ikke fortsette slik, har vi sagt til oss selv nå i etterkant. Vi får forsøke å kontakte Kriminalomsorgen for å få hjelp mot vårt forbryterske sinnelag.

Det hadde seg nemlig slik at vi skulle kjøre fra Kristiansund til Oslo for å tilbringe en ferieuke der sammen med deler av familien. Et barnebarn skulle være med nedover sammen med vår kone. Vi hadde rigget til bilen med barnesete bak, pledd og puter, niste og spypose. Det var et herlig sommervær og vi valgte å kjøre Romsdalen opp til Dombås før vi la kursen sørover mot Tig(g)er- staden. Delvis på grunn av at den vanlige veien via Oppdølstranda og Sunndalsøra var stengt formedelst hyppige ras den siste tiden. Delvis fordi vi var på ferietur, hadde god tid og ønsket å oppleve det vakre synet av Romsdalen en sommerdag.

Vi la derfor trøstig i vei med GPS som skulle fortelle oss om både egen og eventuelle fotoboksers posisjon. Den var stilt inn på å varsle om ufrivillige fartsoverskridelser og koblet opp mot mot mobilen i handsfreemodus. Cruise-control ble benyttet der det var mulig. Her skulle det kjøres lovlig, må vite! Barnebarnet i baksetet skulle få se at morfar respekterte loven….. Og det gjorde morfar helt til Lesjaskog. Der fikk vi en «hattkaill» foran oss som lå i 65-70 og nøt tydeligvis utsikten til fjellene omkring. I 80-sone. I en flaskegrønn Rover. Som fikk oss til å tenke på ferie og en iskald pils ved turens slutt. Ja, ja man er på ferietur, tenkte vi videre og satte på en Smurfeplate i spilleren for å lette stemningen i bilen etter noen kilometer i sightseeing-fart. Helt til det begynte å bli kø bak oss. Vi kunne tydelig telle døde fluer på grillen til langtransportbilen som la seg et par meter bak oss. Men fikk ikke øyekontakt med sjåføren som befant seg høyt oppe over vårt biltak… Derimot kunne vi via sidespeilene se at rekken av biler bak ham igjen ble lengre og lengre. Et par diskrete trykk på bremsepedalen for å signalisere ønsket om større avstand ble ignorert. Han skulle muligens levere møbler fra Sunnmøre i Tyskland dagen etter, og hadde en ferge i Oslo å rekke. Så vi forsto ham egentlig godt.

Så kom rettstrekket. Klar bane en kilometer framover. Uten noen i mot. Blink ut til venstre og bånn gass. Det skal innrømmes at vi besitter et kjøretøy med motor så det holder. Så fra 65 til 100 var gjort på et par sekunder. Til tonene av «Tramp, tramp, tramp på en Smurf» av Geir Børrensen, dro vi fort forbi og la oss inn et stykke foran med tilstrekkelig luke til nestemann som ønsket å passere. Farten ned igjen til de lovlige 80.

En kilometer lengre framme ble vi vinket ut. Av en tydelig stresset, men for øvrig hyggelig politimann. Vi fikk beskjed om å parkere på en skogsbilvei mens han selv skulle gjøre seg ferdig med den forrige delinkventen. Barnebarnet i baksetet begynte å gråte. Kommer morfar i fengsel nå? Mens vi ventet på vår tur i politibilen, ble tiden benyttet til å trøste barnebarnet. Morfar var ikke kriminell, forsøkte vi å fremholde. I hvert fall ikke tilstrekkelig til å komme i fengsel. Sa vi. Men følte oss ikke trygge på at vi ble trodd.

Mormor måtte trå til og fortelle vesla at morfar egentlig er snill og ikke fortjener å komme i fengsel. Hun slo seg stort sett til ro med det. Mormor vet å roe ned små barn. «Morfar er egentlig snill!?»

Inne i politibilen ble vi konfrontert med at vi var blitt målt i 98 km/t netto! Vår forsiktige argumentasjon om at det var kanskje heller var føreren av den flaskegrønne Roveren som skapte trafikkfarlige situasjoner og som burde ha vært bøtelagt, prellet av på den hyggelige politimannen. Helt korrekt fremholdt han at vi hadde to valg. Enten å godta forenklet forelegg eller gå rettens vei. Og prøve våre argumenter der. I ettertid ser vi at vi kanskje burde ha valgt det siste. Men det er i ettertid. For vi godtok der og da. Tretusensekshundrekroner. Vi vil ikke hevde at hele feriebudsjettet sprakk. Men tretusensekshundrekroner er tretusensekshundrekroner! Og ikke noe å kimse av for en AFP-pensjonist.

Men det skal innrømmes at politimannens hyggelige væremåte på en måte gjorde det enklere å forsone seg med skjebnen som kriminell.

Reklamer

1 kommentar »

  1. Min medfølelse, jeg kjenner også godt situasjonen men har heldigvis sluppet unna de fleste ganger!!
    så kommer jeg i hu barnelærdommen med kjøreteori: «kjør raskt og beslutsomt forbi uten å bryte fartsgrensen». Den gangen pugget vi for å få lappen, men i ettertid har jeg lurt på mange ganger hvordan dette skal gjøres. Synd at det ikke gjøres vurderinger i tillegg til målingene. Hattkallen burde også fått en «killevink»; han skapte en farlig trafikksituasjon, men det ble sikkert ikke registrert. så betal snarest og glem hele greia.

    Ja, det er tydelig at «raskt» er et relativt begrep. Einstein var vel inne på noe i denne anledning. Vel, nå har vi betalt og glemt både denne greia og ellers mye annet. Hehe!
    Millenblogg.

    Kommentar av arnegutt — juli 2, 2009 @ 19:17 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: