millenblogg

juli 21, 2009

En færing til glede

Filed under: Som dagene går,Teknologi — millenblogg @ 09:18
Nedstøvet i naustet

Nedstøvet i naustet

Vi vil ikke akkurat hevde at vi er født med gullhår i baken. Livet har vært for mangslungent til det. Men for fjorten dager siden opplevde vi å bli forært en flott færing fritt franko ab naust i Hamnesfjorden på Nordmøre. Mot lovnad om å yte hjelp til å legge nytt tak og skifte bordkledning på selvsamme naust neste sommer. Stort nærmere forventer vi ikke å komme lykken enn akkurat dette. Vi har jo allerede vunnet livets lotteri da vår hustru ga sitt ja på spørsmål om hun ville tilbringe både gode og vonde dager sammen med oss. Til våre dagers ende.

Hun holder fremdeles ut. Førti år senere. Så da vårt ønske om gammel færing til restaurering ble oppfylt av et vennepar, ble det nesten for meget for oss. Skulle vi igjen oppleve å bli  lykkens pamfilius? I tillegg til å være velsignet med en trofast hustru, snille barn og en AFP til å leve med, så skulle vi en færing!

Er det noe å bråke om, vil kanskje noen si? Svaret er: Ja, det er det. Hvis du har sans for godt, gammelt håndtverk og en nitid utvelgelse av råmaterialer satt sammen slik at det blir en bruksgjenstand som kan vare gjennom generasjoner. Og det er færingen vår!

Den er bygget av sentvokst nordmørsfuru i Surnadal på begynnelsen av 40-tallet og vi er derfor tredje generasjon som drar nytte av båten.

 Men vi må innrømme at vi var litt spent på både båtens utførelse og tilstand da vår venn Øivin ringte og sa at hans svigermor hadde en gammel færing liggende i naustet. Som vi kunne mot visse motytelser som nevnt ovenfor.  Var det råte, mark eller sprekker i den? Ble det behov for utskifting av bordganger eller innved (spant)?

På bakgrunn av et par fotos, som viste en nedstøvet, men tilsynelatende godt smurt færing liggende i halvmørket inne i naustet, tok vi sjansen og svarte ja. Som vår hustru hadde gjort det førti år tidligere!

Færingen ankommer hytta. Nei og nei Millen, hva har du gjort?"

Færingen ankommer hytta. Nei og nei Millen, hva har du gjort?

Om hun har angret, vet ikke vi. Men etter å ha fått tatt båten i ettersyn en uke senere, har ikke vi angret ett sekund. Vi bestilte tvert en båthenger til den nette sum av kr. 7.000,- fra Felleskjøpet og Øivin stilte med bil med hengerfeste. Til Hamnesfjorden bar det. Med spenning og medbrakt «bybrød» til kaffen sammen med svigermor. For svigermor Inga var den rettmessige eier av båten, og som båten, av den gode gamle sorten. Hun var ikke troende til å overdra gammelfæringen til hvem som helst! En meget fornuftig og staselig gammel dame. Vi forstår henne godt.

For maken til flott færing, skal man lete lenge etter. Det ble kjærlighet ved første blikk. Til færingen altså! Som vi avgjorde der og da skal navngis «Inga». Bare for å understreke de felles kvaliteter «Inga-ene» ga signal om. Uten å dra sammenligningen for langt, kan vi nevne for færingens vedkommende:

For det første var den feilfri. Ikke en sprekk, ikke en skrape, ikke et markhull eller tegn til råte. Godt smurt med milebrent tjære på de to nederste bordgangene og linolje på de to øverste.

For det annet, et utsøkt valg av materialer med bred, harpiksfylt nordmørsfuru i bordgangene, og ditto rotved i kjøl, stevner og innved.

For det tredje, en nydelig form og linjeføring. Bordgangenes vridning og kuving, samt breddevariasjon godt tilpasset skrogformen.

Og for det fjerde, et nydelig utført håndtverk under byggingen. Nøyaktige tilpasninger i alle sammenføyninger og nitid utskårne pyntestriper i nedkant av alle bord og innved. Galvanisert klink som ble kontrollert både ved visuell observasjon og ved å slå lett på dem med en hammer og lytte etter dump lyd som tegn rustbrudd. Alt OK.

etter grundig grønnsåpevask

Etter grundig grønnsåpevask

Dette var ikke et restaurasjonsobjekt! Her var det kun snakk om kosmetikk.

Vel tilbake på hytta med «Inga» fikk hun seg en grundig grønnsåpevask  slik at vi kunne studere detaljene ytterligere. Vi ble ikke skuffet da støvet og skitten ble fjernet. Den fine løden i nordmørsfurua var tydelig å se gjennom lagene med tjære og linolje. Her var det skraping, skraping og atter skraping som skulle til. Og litt fint sandpapir til slutt. Før vi kunne begynne en ny innsetting med Møretyri grunning og båttjære. (Pluss noen hemmelige ingredienser som enhver trebåteier med respekt for seg selv har).

Kun kjeipene (åregangene) hadde behov for utskifting. De var sprukne og utslitte! Men vi skal ta oss en tur innover til Geitbåtmuseet i Valsøyfjord i løpet av sommeren og høre om de kan lage noen nye.

Så nå tilbringer vi sommeren med båtpuss og føler oss selv til tider både sprukken og utslitt. Men kjærligheten til færingen holder oss gående!

Reklamer

5 kommentarer »

 1. Ja, den vil dere nok ha mye glede av. Arbeiet som følger med blir nok heller ikke noe ork, så lenge kjærligheten er der 🙂

  Det er med færing som med kjærring, kjærligheten gjør arbeidet til en fornøyelse! Godt at det er slik, for de trenger mye stell, begge to!
  Millenblogg.

  Kommentar av tuttilutt — juli 21, 2009 @ 14:47 | Svar

 2. Et vakkert stykke håndtverk Emil! altså; båten. Gratulerer.

  Må si dette var en velskrevet og tidvis(!) interessant blogg 🙂

  Mang en forelesning vil nok gå under for denne bloggen i nærmeste semester! Takk skal du f*** meg ha! God sommer!

  Du legger lista høyt for meg nå. Jeg må bli litt flinkere til å oppdatere bloggen hyppigere. Men jeg antar at det skal gå bra utover høsten og båtpussen er ferdig. 😉
  Millenblogg

  Kommentar av Stian Sørnes — juli 27, 2009 @ 14:38 | Svar

 3. Og når det gjelder færing og kjæring er det viktig å huske en grunnregel: IKKE hver sin åre, enten ror far eller så ror mor. Når mor ror, holder far trut. Sikkert et unødvendig råd til en som har hatt samme hustru i 40 år, men det kan jo hende det er første gang de er i samme båt..?

  «Å ro kjerring og kaill» er et uttrykk som benyttes på Nordmøre om manglende koordinering i alle sammenhenger. Du har rett, min hustru og jeg har lyktes med koordinasjonen i de fleste sammenhenger i løpet av de førti år som er gått. For eksempel glemte vi begge to bryllupsdagen vår nå i sommer! Hehe! Men i samme båt har vi vært mange ganger den tiden vi begge seilte i utenriks sjøfart. Heldigvis slapp vi å ro da. For det er langt fra Nordmøre til Japan! 😉
  Millenblogg

  Kommentar av skjæra — august 4, 2009 @ 20:34 | Svar

 4. Du verden, det får en sannelig si! Og for en båtglad herre – og frue – må vel dette være en skikkelig opptur. Kos dere! 🙂

  Ja, dette var en skikkelig opptur. Det er sant. Men fruen fikk en liten nedtur da regningen på båthengeren og hengerfestet til bilen kom. Jeg tror alllikevel hun gleder seg til å dra inn litt hyse og lyr på fjorden. Det vil sysselsette henne i mange timer på kjøkkenet med produksjon av fiskemat. Spesielt «blainnabaill» som vi liker godt her i Kristiansund. 😉
  Millenblogg.

  Kommentar av Dag Eigil — august 14, 2009 @ 21:18 | Svar

 5. Hvordan går det med færingen? Det ser ut til at den har esing på øverste bordkant, som stopper ved rengene. Og så har den visst naudrenger (forsterkningsknær) ved stevntoppene? Og stevntoppene ser vitterlig Sør-Vestlandske ut?

  Mvh,
  Jan C. Rosenlund

  Hei Jan.
  Takk for interesse. Færingen har ligget i vinteropplag mens jeg har tilbragt tiden på Kanariholmene. Da jerg kom hjem i dag, var det blitt full vinter igjen. så det blir nok en stund før vi får gjort ferdig riggen og prøveseilt henne.
  Når det gjelder færingens konstruksjonsdetaljer og uttrykk i den forbindelse, må jeg bare innrømme at jeg er en novise og neppe kan bidra med noe der. Men den er bygd i Hamnesfjorden på Nordmøre i 1942. Det er omtrent alt jeg vet om den. 😉
  Millenblogg

  Kommentar av Jan C. Rosenlund — mars 20, 2011 @ 14:34 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: