millenblogg

august 21, 2009

Planlegging av årets øvelse

Filed under: Som dagene går — millenblogg @ 09:53

Det er så rart med det, dette med sirkushester og sagmugg. Kjenner de lukta, så gjør de tricksene sine. Likedan er det med gamle Sjøheimevernsveteraner. Når høsten kommer, så rykker det i avtrekkerfingeren og lysten til å trekke i uniform melder seg.

Nå er det bare det at Forsvaret ikke lengre har bruk for oss. Til tross for at flere av oss gjorde tjeneste langt ut over pliktig aldersgrense på 45 år. Nei, nå er vi for gamle, og dessuten er det militære forsvar av Norge nedbygd til et nivå hvor landets grenser i praksis ligger åpent for enhver despot som måtte ha ønske om å hærsette fedrelandet. På en måte er det logisk, ettersom grensene er åpnet og trusselbildet har forandret seg totalt. En eventuell fiende blir i dag mottatt av UDI og tilbudt rettigheter vi knapt kunne drømme om da vi gikk ut i arbeidslivet for 40 – 50 år siden. Slik er det bare.

Men de gamle sirkushester fra Sjøheimevernet i Kristiansund gir seg ikke med det. For kameratskapet fra tjenestetiden består, og veteranklubben er etablert. Ikke like formelt som Sjøheimevernsområdet og Støtteforeningen i sin tid, men dog etablert.

Med utgangspunkt i denne mannskapsstyrken har vi innkalt til årets øvelse her i vår lille oase på hytta. Innkalling er sendt til de utvalgte med henvisning til militær straffelov ved uteblivelse uten gyldig grunn. Som gyldig grunn regnes kun opphold utenfor området på øvingsdagen, eller medisinsk begrunnet aversjon mot feltmaten, som i hovedsak vil bestå av bacalao første dag og grillmat den andre. Pluss væsketilførsel. Som gamle soldater legger vi stor vekt på de tre grunnregler i felt: 

  1. Skaff deg hvile når du kan (så du er uthvilt og klar til strid på kort varsel)
  2. Hold magen i orden (og drit når du kan, ikke vent til du må)
  3. Sørg for rikelig væsketilførsel (og unngå dehydrering)

Planleggingen er godt i gang. Gassbeholdere til grill og varmelamper er fyllt opp. Ved til utepeis er stablet. Isbiter til kjøling av væsketilførselen er lagt i frysen. Kjøleskap er ryddet for nye forsyninger. Dagsedler med detaljert program er under utarbeidelse med utgangspunkt i det tentative program som ble sendt til mannskapene sammen med innkallingen. Vi kan røpe at det er lagt inn både utmarsj, skyteøvelse med luftgevær og nattmanøver i kamo. I den sistnevnte forbindelse er det gjort beslag i sjefens sminkepung. Mascara, rouge og lebestift vil komme til nytte. Og sist, men ikke minst, rigging av mobilt felthospital, såkalt MASH (Mobile Army Surgical Hospital).

Felthospitalet vil også gjøre nytte som forlegning for mannskapene. Det vil bli innredet på feltmessig måte med presenningsbunn, liggeunderlag, personlig stol, operasjonsbord, operasjonslampe, nattlys, kirurgiske instrumenter og medisin, masse medisin. Operasjonssykepleiersker er bestilt fra Russland, men det er noe usikkert om de kan komme…… Visumproblemer!

Nattmanøvren vil i hovedtrekk gå ut på å nærme seg usett fiendens område hvor det dilletteres med kulturaktiviteter kalt Donna Bacalao. Planen er at mannskapene i ly av mørket og med god bruk av kamo kan kringsette området og observere aktivitetene. Det skal deretter skje en ordnet tilbaketrekking til HQ for så å planlegge hvordan det fiendtlige området kan erobres hvis og når det skulle bli behov for det. Vi regner med at arbeidet med å utarbeide en angrepsplan vil ta store deler av natten.

Neste dag blir det utmarsj i nærområdet.

Og selvfølgelig flaggheis og ditto hal til de korrekte tider ledsaget av de korrekte hornsignaler.

Vi mener således at det ligger godt til rette for en vellykket gjennomføring av årets øvelse for de gamle Sjøheimevernsveteraner i år. Og har til intensjon å legge ut på bloggen en illustrert evaluering på et senere tidspunkt.

Reklamer

4 kommentarer »

  1. Hei Emil !

    Er det mulig å slutte seg til øvelsen lørdag ettermiddag. Jeg underviser i Oslo torsdag, fredag og lørdag til kl 14.00.
    Jeg regner derfor med å rekke flyet til Kristiansund lørdag ettermiddag.

    Frank

    Kommentar av Frank — august 21, 2009 @ 16:53 | Svar

  2. hei Områdesjef
    til årets øvelse er det ingen søknader om utsettelse, kun to som har gyldig grunn til fravær da de er utenfor området under øvelsen.
    øvelsen burde derfor gå etter oppsatt plan. premier til beste utøver i skyting og feltmessig oppførsel bør drøftes ved oppstart av øvelsen. det prioriteres opptreden i lav ålig i ulendt terreng mellom kl. 23 Zulu til 23.10 Hutu (i hutihieten)

    hilsen personelloffiseren.

    Ditt forslag til prioriteringer er approbert!
    Områdesjefen for Nordlandet Kailag

    Kommentar av Arne Næss — august 26, 2009 @ 18:48 | Svar

  3. Hehehehe…fantastisk. Ikke rart dere gleder dere til disse eksessene. Få endelig håpe at det ikke blir nødvendig med de helt store kirurgiske inngrepene. Og dersom uhellet skulle være ute, at kirurger og pleiere er sobre og presentable! 😀

    Desverre uteble Hotlips. Hun og medsøstrene ble holdt igjen på grensen ved Skiippagurra. Dessuten ble felthospitalet utsatt for luftangrep i løpet av natten og kollapset helt. Heldigvis var mannskapene forlagt i bombesikre rom i forlegningen på det tidspunkt. Ellers forløp øvelsen helt etter planen….
    Millenblogg.

    Kommentar av Dag Eigil — september 9, 2009 @ 11:53 | Svar

  4. Det ser ut til å være grunn til å bekymre seg for nasjonens forsvarsevne ja, når Sjøheimevernet holder sine øvelser langt inne på land. Hva blir det neste – luftvernartilleriøvelser i Averøytunnelen ?

    Ikke umulig det, nei. I 1979 hadde Sjøheimevernet øvelsen lagt til Haltdalen! No kidding. Luftvernartilleriøvelser i Averøytunnellen vil derfor være en naturlig forlengelse av denne tendensen i norsk forsvarspolitikk!!!
    Vi har konferert med forsvarsvennen Magnar Skoddholm på Averøy, og han sier at beboerne på øya vil strekke seg langt for å tilfredsstille forsvarets behov for slike øvelser. Han antyder at lokale sivilster kan stille opp som markører i en slik sammenheng. For eksempel ved å henges opp i tunnelltaket maskert som fiendtlige fly! 😉
    Millenblogg.

    Kommentar av Harald Fehm — september 10, 2009 @ 23:09 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: