millenblogg

oktober 6, 2009

Visning og budgiving

Filed under: Økonomi — millenblogg @ 09:23
I går var vi med vår svigerdatter in spe på husvisning. Et gammelt hus. Så vi var utstyrt med lommelykt og foldekniv.
Gammelt hus (illustrasjonsfoto)

Gammelt hus (illustrasjonsfoto)

Det er minimumsutstyr i slike sammenhenger. For vestlending som vi er, kjenner vi godt til de uheldige sider ved kombinasjonen treverk og fukt.

Imidlertid var objektet for vår interesse beliggende i regnskyggen på Østlandet. Og derved skånet for det horisontale regn i store mengder vi selv er så vant til på våre hjemtrakter. En nøye gjennomgang av både krypeloft, vinduskarmer, kjeller og utvendig paneling viste at bygningen bar sin alder godt. Fritt for råteskader.

For at det skal bli en bolig i samsvar med dagens standard med hensyn til isolasjon og tekniske fasiliteter på bad og kjøkken, vil det selvsagt kreves litt arbeid (og penger). Men huset var i absolutt brukbar stand som et oppussingsobjekt, eventuelt restaureringsobjekt. Avhengig av hvilken standard de unge ønsker og har råd til.

Det hadde møtt frem et snes interessenter til visningen, så det ble ganske folksomt inne i det lille huset etter hvert. En selsom forestilling, hvor folk fra «all walks of life» myldret rundt hverandre, smilte og uttalte passe halvhøyt hvor elendig huset var. At dette var ikke mye å by på. En av disse som tydelig ga uttrykk for sin bekymring i så måte, spurte oss deretter om å få låne vår medbragte lommelykt og kniv.

Men påvirket som vi var av stemningen som hersket i denne forestillingen, ga vi ham til svar at dersom man ville være med på pokerspill, så ba man ikke om å få se motspillerens kort! Han tok vårt diskrete lille hint og fordypet seg i et hjørne av soverommet hvor han gikk løs på gulvbelegget for å se om noe muffens skulle skjule seg der…

En selsom forestilling, ja. Ganske annerledes enn den gang vi selv var i kjøpsposisjon for å skaffe oss tak over hodet. Tidlig på 70-tallet. Den gang budgivingen var lukket og man ga sitt bud i en forseglet konvolutt. Som ble åpnet på eiendomsmeglerens kontor på et bestemt klokkeslett, en bestemt dato, i påsyn av alle budgivere. Fordelen ved denne metoden var at megleren fikk opptre som megler og ikke som selger. Åpne budrunder åpner for svindel fra meglerens side som det er svært vanskelig å avsløre. Men nå er det åpne budrunder som gjelder…. Har man først akseptert denne omsetningsformen, vil det kun være en lovendring som kan stoppe den. Markedet styrer, sies det. Husprisene stiger etter vår mening mer enn forholdet mellom tilbud og etterspørsel skulle tilsi, fordi megleren aktivt kan bidra til å øke prisene. Noe som neppe kan kalles megling, men snarere en salgsaktivitet. Det er så vi trekker på smilebåndet når vi leser annonsene for meglerfirma som hevder at «selg gjennom oss, vi oppnår høyeste pris for ditt hus!» De sier ingenting om at dette medfører at de blir de dyreste å kjøpe hus gjennom!

Det heter at vi får de politikere vi fortjener. Vi lurer på om dette gjelder for eiendomsmeglere også?

Og mens vi lurer på det, skal vi gi vårt råd til de unge om hvor høyt de eventuelt kan gå med sin budgiving på det nevnte hus. Og så skal vi reflektere litt over hvorfor det er blitt slik at den største investering for de fleste av oss, nemlig anskaffelse av eget husvære, skal være omfattet av en omsetningsform hvor man må bestemme seg i løpet av timer. I løpet av en prosess hvor det skjer opphaussing.

Er det slik man vil ha det?

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: