millenblogg

oktober 26, 2009

Fiskerinytt

Filed under: Som dagene går — millenblogg @ 13:23
Tid er et relativt begrep

Tid er et relativt begrep

Klokka er stilt tilbake en time og vi kan fastslå med sikkerhet at det er høst. Men siden tid er et relativt begrep, er det vår på syd halvkule. Og skulle vi ha vært nøyaktig, burde vi stilt klokken hver gang vi beveget oss en meter øst- eller vestover. En time for hver 15. grad lengde. Vi holder oss stort sett til hele timer og klarer utmerket å leve med det….

For oss som bor på Nordvestlandet har høstens komme medført et nydelig vær med sol fra klar himmel og vindstille. Etter en sensommer med kontinuerlig regn og vind i hele sju uker.

 .

.

.

Et nydelig høstvær

Et nydelig høstvær

 

Selv har vi benyttet de første finværsdagene til å bedrive en smule fiskerier med vår, av året, nyanskaffede færing og lyrgarn. Klok av skade satte vi garnet godt klar av holmen denne gang slik at vi skulle unngå å bli kastet mot berget dersom vinden økte før vi fikk trukket det. Og i håp om samtidig unngå å få garnet fullt av krabbe.

 Altså ble det satt en tjue meter ut fra land, på 40 – 50 meters dybde. Ilestein og flyter i begge ender i stedet for landtau i den ene.
.
.
.
Garn med floke i bakskotten

Garn med floke i bakskotten

Neste dag, i et vakkert høstvær og blikkstille, dro vi garnet. Kort fortalt, ble resultatet tre flotte lyrer, en lysing (kolmule), ei lita håkjerring og 50 -femti- krabber! Fytterakkern. Jeg undres på om noen lesere har forsøkt å fjerne krabber fra et garn. For den som ikke har forsøkt det, så la meg si det sånn at det blir floke av slikt. Mye floke.

Og mye arbeid med å få opp flokene. Garnet ble lagt ut på plenen foran hytta og det ble å gå i gang i en ende og rive av klørne av krabbene og smette skallet ut gjennom maskene etterpå. Men også lysingen (kolmulen) bød på problemer å få ut. Den hadde gått amok i garnet og foretatt et titalls piruetter som hadde viklet de spisse ryggfinnene godt inn i maskene. Heldigvis hadde vi god tid og kunne ta den tiden som trengtes. Vi brukte nesten hele dagen på jobben!

.

.

Årsaken til floken

Årsaken til floken

Vår hustru tar hånd om råvarene

Vår hustru tar hånd om råvarene

 

Så da vår hustru ankom residensen hadde vi ennå ikke rukket å gjøre opp fisken som vi hadde planer om. Men hun er en velsignet skapning som selv tok hånd om råvarene og skar ut flotte fileter av lyren. Mens vi i mellomtiden skylte garnet og hang det opp til tørk.         

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nystekte fiskekaker, nam, nam!

Nystekte fiskekaker, nam, nam!

 

Og ikke nok med det. Hun tok med seg filetene inn på kjøkkenet, og ikke lenge etterpå kjente vi en herlig duft av nystekte fiskekaker bre seg ut over vår ringe eiendom. Vår hustru er på mange måter en engel, men når det kommer til fiskekaker er hun en djevel! Duften, konsistensen og smaken var djevelsk perfekt. Noen ville ha sagt himmelsk, men da vi håper på å slippe å komme dit sammen med alle de kjedelige menneskene der ved vår avgang, så satser vi på «djevelsk» i stedet! 

.

.
.
.
.
.
.
.
Så var det krabbene som sto for tur. Eller rettere sagt krabbeklørne. Hele hundre stykker av dem. Fram med den gamle aluminiumskaserollen, fyre opp utepeisen og koke opp vann med salt. 
.
God fyr på utepeisen

God fyr på utepeisen

Ei bøtte full av krabbeklør

Ei bøtte full av krabbeklør

Rensing av klørne

Rensing av klørne

Etter femten-tjue minutter var klørne ferdig kokt og kunne settes til avkjøling.

Neste dag var det rensing av krabbeklør som sto på programmet. Atter en tidkrevende aktivitet.

.

.

.

.

 

 Men som det fremgår av bildet ovenfor, trådte vår hustru igjen støttende til. Med hammer og hummergaffel fikk vi i felleskap gjort unna rensingen før solen gikk ned over vårt paradis. Gjett om det var deilig å kry inn i hytta etter denne jobben? En varm dusj, fyr på peisen og litt rødvin i glasset før vi fant fram ukens VG-kryss og gjorde oss klare for en liten hjernetrim. For øvrig den eneste form for trim vi selv bedriver i tillegg til sunt utendørs arbeid. Melkesyren satt godt i bena og armene etter ukas fiskeriaktiviteter……

Ha en god arbeidsuke alle dere andre som ennå ikke har gått av med pensjon!

Reklamer

1 kommentar »

  1. De fiskekakene så veldig gode ut, kjente nesten lukten gjennom skjermen på pc’en. Fikk hjemlengsel når jeg leste dette!

    Du er hjertelig velkommen både til å være med ut å fiske og smake på fiskekakene når du kommer og besøker oss!
    Millenblogg

    Kommentar av Konrad Indergaard — oktober 26, 2009 @ 13:39 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: