millenblogg

november 4, 2009

Fakta om influensa

Filed under: Helse,Vitenskap — millenblogg @ 12:37

Den siste tidens mediaoppmerksomhet rundt svineinfluensaen har medført tilstander som begynner å ligne på hysteri. Dette gjelder spesielt i redaksjonslokalene hvor man tenker mer på seer- og lesertall enn formidling av kunnskap basert på fakta.

Doktor Schnabel under den store pesten i Roma. Etsning av Paul Fürst 1556. Bildet viser doktoren med maske som et fuglenebb. I nebbet hadde han luktende midler for å slippe stanken fra likene!

Doktor Schnabel under Den Store Pesten i Roma. Etsning av Paul Fürst 1656. Doktoren bærer maske i form av et fuglenebb. Nebbet inneholdt lukteemner for å slippe stanken fra likene!

.
.
.
.
.
.
.
 
Pesten i Ashod. Maleri av Nicolas Poussin 1630. Musée du Louvre, Paris.

Pesten i Ashod. Maleri av Nicolas Poussin 1630. Musée du Louvre, Paris.

Vi har derfor funnet det nødvendig å sjekke litt opp omkring disse sykdommene uten å gå veien om redaksjonslokalenes seer- og lesertallsvinkling.

Her kommer internett inn som et svært nyttig hjelpemiddel. Vi foretrekker alltid å gå til kilden når vi søker kunnskap. Det vil si kunnskap som i størst mulig grad er basert på vitenskap. Ikke som under svartedauen da folk gikk til presteskapet med sine problemer. Heller ikke som i våre dager hvor mange baserer seg på tro i forhold til både helse og andre ting. Homeopati, astrologi og såkalt alternativ medisin er derved utelukket.

Vi har funnet følgende sider som kan være nyttig lesning i denne forbindelse.

Først fra Folkehelseinstituttet om de tre typer influensa: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5565&MainArea_5661=5565:0:15,1214:1:0:0:::0:0&MainLeft_5565=5544:61826::1:5569:8:::0:0

Her finner vi opplysninger om influensaens utbredelse, symptomer og dødelighet. Alt basert på faktakunnskap. Siden har også lenker til flere andre interessante opplysninger, blant annet statistikk om smittsomme sykdommer.

Videre en interessant artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening om sykelighet og dødelighet ved pandemisk influensa i Norge: http://www.tidsskriftet.no/index.php?seks_id=104930

Her finner vi opplysninger om tidligere pandemier som setter dagens situasjon i relieff.

Og Helse- og omsorgdepartementets Nasjonale Beredskapsplan for Pandemisk Influensa: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/ryddemappe/hod/norsk/dok/andre_dok/hoeringsnotater/nasjonal-beredskapsplan-for-pandemisk-in.html?id=410602

Beredskapsplanen ble utarbeidet i forbindelse med utbruddet at fugleinfluensaen på slutten av 90-tallet, men er den gjeldende plan pr. i dag. Det fremgår ikke hvorvidt den er oppdatert i forbindelse med svineinfluensaen. Imidlertid vil man her kunne finne bl.a. prioriteringsliste over hvem som skal ha vaksine først. Interessant lesning…

Det finnes sikkert mange flere lærerike sider på nett, men for folk flest som gidder å lese noen sider med tekst, vil dette kunne være en god start.

Lykke til, og prosit!

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Og vi leser, vi leser… 🙂

  Hva synes du om doktor Schnabels antrekk? Noe å vurdere til bruk i Lærdommens Høyborg ved fjorden?
  Millenblogg

  Kommentar av Dag Eigil — november 4, 2009 @ 12:42 | Svar

 2. Nå er Ola Dunk Nordmann overfôret med fakta. Og det meste av dèt som er påstås å være fakta den ene dagen, viser seg snart å falle under kategorien ‘fleip’. Oftest allerede dagen etter.

  Så – hva skal man tro, enn si tro at man vet om grisesnue? Ingen verdens ting 😆

  Det er svært mye «antagelser» og «sannsynligheter» også fra den medisinske ekspertise i denne saken, ja. Vi blir visst nødt til å bruke vår egen fornuft? Hva nå det måtte innebære… 😉
  Millenblogg

  Kommentar av Kong Jack — november 4, 2009 @ 13:28 | Svar

 3. Høh? Svineinfluensa? Hva er det? Blir de stakkars grisene veldig syke?
  Har ikke hørt om denne influensa’n før jeg da… 🙄
  *Aaatssjjoooohhh!* 😉

  Jeg har sagt det før, men gjentar det så gjerne: Prosit! 😉
  Millenblogg

  Kommentar av tante-sofie — november 4, 2009 @ 13:33 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: