millenblogg

november 23, 2009

Dorull

Filed under: Filosofi,Som dagene går,Teknologi — millenblogg @ 10:45

Temaet har vært gjenstand for debatt helt siden dorullens oppfinnelse. Nemlig hvilken vei skal dorullen monteres? Med den løse enden ut fra veggen eller med den løse enden inn mot veggen?

Vi observerer til stadighet doruller som er montert med den løse enden hengende inn mot veggen. Hvilket er feil!

Feil montert dorull

Dette er fastslått gjennom et utall av leserinnlegg opp gjennom tidene, gjennom forskningsresultater og i all beskjedenhet gjennom egen erfaring. Argumentene som opp gjennom tidene har vært fremført til fordel for praksisen med papiret ut fra veggen, dreier seg i hovedsak om følgende:

1. På dopapirholdere med deksel vil papiret enkelt kunne rives av mot dekselets nedkant og man oppnår en lettvint avrivning langs perforeringen. Og man vet fra da av at papirenden befinner seg umiddelbart under avrivingskanten.

2. På dopapirholdere uten deksel vil man enkelt finne igjen papirets ende uten å måtte snurre rullen eller lete på baksiden inn mot veggen etter papirets ende.

I tillegg til disse hovedargumenter taler også standardiseringshensyn til fordel for denne monteringsmetoden. Da det ugjendrivelig er bevist at de fleste foretrekker en slik montering, vil det være en fordel om metoden blir standardisert og praktisert likt overalt. Ofte er situasjonen prekær i forbindelse med bruken av dorull, det er knapphet på tid og det vil være å kaste bort verdifull tid dersom man skal begynne å lete etter løse ender. Spesielt i situasjoner hvor man selv har en!

.

Korrekt montering

Det er således av uvurderlig betydning at det snarest blir innført en ensartet praksis på dette feltet. Standard Norge er Norges medlem i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN og den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO. Dersom saken løftes opp på et internasjonalt nivå, vil man kunne trekke inn ekspertise bl.a. fra Deutsche Industri Norme (DIN) og derved få en faglig plattform som hindrer at vi blir stående alene og, jeg hadde nær sagt, drite på draget. Men mye kan også gjøres på hjemmebane før en kan påregne at en standard blir vedtatt og praktisert.

Opplæring av hustru og barn vil være en god start i ethvert møblert hjem. Det er som regel der det svikter. En likegyldighet til problemstillingen ser ut til å være vanlig blant disse. Her vil det fra husfars side kreves gode pedagogiske evner for å få gjennomført en mer ansvarlig holdning til problemet med feil montering. Følelser kan lett komme i sving under opplæringen, og man kan risikere total arbeidsnedleggelse dersom man angriper problemet feil. Det er av stor betydning at husfar går sakte fram og ikke forventer noen bratt læringskurve. Overfor barna kan det for eksempel påpekes at skifteplikt påhviler den som benytter det siste tørk. Ut fra ren sannsynlighetsberegning hvor man tar med papirforbruk pr. besøk, vil barna og spesielt husets kvinner komme sterkt ut som kandidater for dorullskift. Man kan trygt si at disse grupper er nøkkelfaktorer for å oppnå suksess med prosjektet.

Men varsomhet og lavmælt tale vil være helt utslagsgivende i denne sammenheng. Lykke til!

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Du trår ut i farlig terreng nå Millen! 🙂

  Ja, vi er klar over det. Men noen ganger må man bare ta belastningen med i si fra. Selv om det går ut over populariteten. 😉
  Millenblogg.

  Kommentar av Anonym — november 23, 2009 @ 16:59 | Svar

 2. Jeg kunne ikke vært mer enig! Dette er en VIKTIG problemstilling, og i alle fora jeg har bragt temaet på bane, har jeg blitt stemplet som…, ja, det egner seg vel egentlig ikke på trykk! Men – og her er vi ved sakens, for ikke å si dorullens, kjerne! De aller fleste har likevel en mening om dette! Alternativt, som du selv nevner, det finnes noen som er likegyldig til problemstillinen, og som dermed har 50% sjanse til å trå feil ved oppheng/innlegg av ny rull.

  Hvorom allting er; dorullen SKAL henge med den løse enden UT!!!

  Åhh, hvor godt det var å få støtte i denne saken. Både når det gjelder sakens betydning og hva gjelder dens løsning. Takk!
  Millenblogg.

  Kommentar av Bodil — november 28, 2009 @ 09:33 | Svar

 3. …det heter vel ved nærmere ettertanke «problemstillingen»!

  P.S. Jeg blir så lett revet med, og i kampens hete farer fingrene raskere over tastaturet enn godt er. «Trykkleifen» er hermed rettet, og jeg kan få ro i sjela. (Jeg HATER skrivefeil!)

  Eventuelle trykkleifer har mindre betydning her. Meningen din kom svært godt fram! 😉
  Millenblogg.

  Kommentar av Bodil — november 28, 2009 @ 09:37 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: