millenblogg

desember 8, 2009

Por que?

Filed under: Filosofi,Vitenskap — millenblogg @ 14:25
.
Hvorfor? Hvorfor er det slik at vi mennesker oppfatter omgivelsene forskjellig? Det gjelder gjenstander, hendelser, personer og relasjoner. Det virker som om vi lever i hver vår virkelighet. Til tross for at virkeligheten faktisk er den samme for oss alle.
Hva foregår her oppe?

Hva foregår her oppe?

Vi fordeler skyld og inntar holdninger til medmennesker ut fra det vi oppfatter. Og baserer våre handlinger på vår egen oppfatning. Som da er subjektiv. Altså basert på vår oppfatning av saken. Skjelden spør vi oss om vår oppfatning er den korrekte. Forholder det seg virkelig slik vi oppfatter det?

Noen ser en sirkel, andre et rektangel. Og er villige til både å sverge på og gå til krig for sitt syn. Det er vanskelig å forstå at vi observerer en sylinder fra forskjellig synsvinkler. Ovenfra som en sirkel, fra siden som et rektangel. Tenk om vi hadde vært i stand til å se det fra begge sider. Ikke bare fra vår egen.

Hvorfor kan vi ikke i alle sammenhenger benytte vår fornuft og innse at de fleste gjenstander, hendelser, personer og relasjoner har mer enn en side?

Saken er vel den at vår fornuft ikke strekker til. Det blir for komplisert for vår lille hjerne. Så vi forenkler, legger til og organiserer slik at sanseintrykket samsvarer med vår tidligere oppfatning av lignende objekter. Det blir tryggere og mer oversiktlig på denne måten. Det gir en god følelse.

Nettopp følelse. Våre handlinger blir da i unødvendig stor grad basert på følelser i stedet for fornuft. Og tro i stedet for viten.

Hvorfor kan vi ikke slutte med dette? Og holde fred. Basert på fornuft og viten.

Vitenskapen har et navn på dette: persepsjon. Tenk over det neste gang du påstår noe om hvordan ting faktisk forholder seg!

Det gjelder oss alle…..

Reklamer

1 kommentar »

 1. Et knallinnlegg! Helt utrolig at dette innlegget ikke har fått flere kommentarer. Men det er vel kanskje ikke alle der ute som har sansen for kvalitet!
  Ha en fortsatt herlig førjulsaften. 😀

  Det kan hende det er flere som har sansen for kvalitet enn det fremgår av antall kommentarer. Men for det første så er det jo et spørsmål om dette virkelig er kvalitet, da. Og for det annet er det muligens også et spørsmål om markedsføring eller kanskje manglende sådan.
  For øvrig, ha en herlig førjulsaften selv!
  Millenblogg

  Kommentar av Dag Eigil — desember 11, 2009 @ 18:58 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: