millenblogg

februar 23, 2010

Nytt og gammelt lavmål

Filed under: Politikk,Som dagene går,Vitenskap — millenblogg @ 12:01

Nytt lavmål og «all time low» må det være det vi opplever nå. Her ute på kysten på nordvestlandet. Vi snakker om temperaturen. For i natt registrerte vi minus 15, -femten- , grader Celsius før vi krøp i bingen. Og ble liggende dørgende stille i fosterstilling natten gjennom.

Nytt lavmål

Nytt lavmål

Det er ikke hverdagskost på våre kanter. At det er så kaldt, mener vi. Dersom vi har opplevd så lave temperaturer i slutten av februar tidligere, har det vært enkeltepisoder. Maks en dag eller to før mildværet har kommet med sørvest kuling og temperert atlanterhavsluft inn over kysten. Med regn. Regn i store mengder.

Slik har det ikke vært i år. Det har vært kaldt helt siden begynnelsen av desember, og lite nedbør. Med unntak av et par dager i januar har denne værtypen med kulde og lite nedbør vært fremherskende.

På en måte er det greit. Vi har fått en skikkelig vinter. Slik vi hadde da vi var barn og lekte i snøen med ski i skauen og rattkjelke i bygatene. Det er bare det at vi leker ikke hverken med ski eller rattkjelke lengre. Så det blir lange dager og mye logistikk med ved. Lange, kalde og heldigvis lysere nå etterhvert.

Det er ikke det at vi har så meget i mot denne værtypen i og for seg. For solen skinner fra bortimot skyfri himmel. Det er en fryd for øyet. Og en fare for lårhalsen. Det er bare det at denne værtypen er slett ikke hva vi forventet. For vi var lovet varme og fuktige vintre i årene framover. Som en konsekvens av den globale oppvarming, ble det sagt og skrevet. Av det nye presteskapet, FNs klimapanel. Som satte dagsorden for politikerne verden over. Aha, tenkte de, en ny kilde til beskatning. Og innførte klimakvoter og all verdens avgifter. Og fikk unnskyldning for ikke å gjøre noe med å løse transport- og energibehovet.

Spør NSB-pendlerne og bilistene om det første. Og hvem som helst med innlagt elektrisitet til dagspris over 11 kroner kilowattimen om det andre. «There is something rotten i the state of Denmark!», skrev Shakespeare, men kunne like gjerne ha tenkt på norsk samferdsels- og energipolitikk dersom han hadde vært fremsynt nok. 

Kumbel hadde rett. «Det er vanskelig å spå», skrev han, «spesielt om fremtiden!»

Så spådommer skal man være forsiktig med. Man kan risikere å drite på draget. Da hjelper det ikke om hesten er rød/grønn eller blå. Et drag med drit er et drag med drit og blir aldri noe vakkert syn.

Hvilket kuskene som opererer fra Jackson Square i New Orleans har tatt konsekvensen av. Og har utstyrt hestene sine med «shitbags» som samler opp møkka før den treffer draget eller brosteinen. Hvilket får oss til å tenke på Berntsens karakteristikk av den britiske miljøminister John Gummer i 1993. I forbindelse med utslippene fra Sellafield atomkraftverk. Vi har konsultert Webster’s Encyclopedic Unabridged Dictionary of the English Language for å finne ordet «shitbag». Men nei, det står ikke der.  I en ordbok på 1664 sider og over 260.000 oppslagsord. Så Berntsen har utvist oppfinnsomhet her og konstruert ordet selv. «Shitbag!» sa han til den korrekte briten og glemte samtidig Kumbels ord.

For allerede i 2007 hadde Norge gått forbi Storbritannia i forurensing, hvis man skal feste lit til EU’s miljøbyrå EEU. Som da kunne dokumentere at på fire av åtte miljøindikatorer ble vi slått av Storbritannia, på de fire siste var vi på samme nivå som britene. Vi har et annet ordtak i Norge som dekker dette svært godt, nemlig «å drite i eget reir!»

Men nå er det nok dritprat her. Vi får konsentrere oss om det meteorologiske lavmålet på temperaturskalaen, og gå ned i kjelleren og hente opp ytterligere et fange med tørr bjørkaved.

Det blir det siste i februar. For vi har lyktes med vårt internettsøk og funnet rimelige plasser til Kanariholmene til helga. Så vi setter oss på flyet uten å betale frivillig utslippskvote. Vi vil heller prøve å utnytte tollkvoten maksimalt.

Ha en god dag!

.

Kilde: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=143038Kilde:

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Tur til Gran Canaria med sol og varme høres bra ut. Om dere disponerer bil, så kan jeg anbefale en restaurant. Kjør mot Puerto Mogan, men rett før dere kommer dit, ta til høyre mot gamlebyen Mogan ca. 10-15 minutter innover i landet. Noen hundre meter før du kommer til «sentrum» så ligger restauranten på høyre side. Den heter Acaymo, og serverer fantastisk spansk og lokal mat. Ser ut som en rønne utenfor, men hyggelig når du kommer inn. Vi dro dit en sen formiddag på en overskyet dag, og det var helt klart verdt turen. Tror de har stengt mandager.

  Ha en riktig god ferie. Hils!

  Takk for kommentar til blogginnlegget, Konrad! Nyttig lesning for alle.
  Men har du mailadressen min? 😉
  Millenonkel

  Kommentar av Konrad — februar 23, 2010 @ 15:43 | Svar

 2. Send meg en melding, så kan vi heretter ta ferietipsene på mail:)

  Jepp, litt privatliv er ikke å forakte!
  Millenonkel

  Kommentar av Konrad — februar 23, 2010 @ 16:36 | Svar

 3. Vi må vel kunne si oss enig i at det på en måte er nok vinter for denne gangen. Vi føler liksom at vinter og snø er gått en smule ut på dato for denne sensongens vedkommende, i alle fall. Klimafolket har da ellers helgardert, og sagt at det selvsagt vil komme lange og kalde vintre en gang i blant fortsatt, selv om hovedtendensen ligger fast.
  God tur til Kanariholmene. Selv må vi nok holde oss her i landet. Snart jobb igjen… 😀

  Det snødde igjen i går. Etter at mye av snøen hadde sublimert i ti grader minus i forrige uke. Så nå er det på’n igjen. Håper den er borte til vi kommer hjem.

  Ellers så regner jeg med at Amsterdam også var verd et besøk. Visste du forresten at deler av den gamle bydelen står på peler av Nordmørsfuru fra 1700-tallet? Utskipet her fra Fosna. 😉
  Millenblogg

  Kommentar av Dag Eigil — februar 25, 2010 @ 20:33 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: