millenblogg

mai 25, 2010

Den polykrome by

Filed under: Som dagene går — millenblogg @ 09:33
Tags: , , ,

Så er vi endelig ferdig med husmalingen for denne gang. Etter å ha skiftet bordkledning på vestveggen. Vi har på denne måten gitt vårt bidrag til å opprettholde Kristiansunds status som den polykrome by. En benevnelse som ble tatt i bruk på gjenreisningsbyen fordi det ble benyttet friske farger på trehusbebyggelsen som ellers var svært stereotyp.

Friske farger?

Friske farger?

I de senere år har det skjedd et skifte i eierforholdene da en ny generasjon har overtatt den gamle bebyggelsen og historieløst har valgt farger i et helt annet spekter enn det som var Kristiansunds mest synlige kjennetegn, navnlig mange sterke farger. Det har etterhvert blitt et større og større innslag av kjønnsløse pastellfarger med hovedvekt på nyanser av grått. Byen har således gradvis endret karakter i en slik grad at at flere har uttrykt sin bekymring over utviklingen. Blant annet den lokale blekka TK som nylig hadde en flere siders artikkel om emnet. Og i artikkelen her, hvor noen ildsjeler tilogmed har utgitt et eget hefte om  temaet.

Nå har i hvert fall vi bidratt til å beholde den unike arkitekturen og uttrykket ved vårt fargevalg. Vi har malt huset i Solsikkegult med detaljer i mørk grønn hornblende. Og grunnmurene i varm grå. Selv syntes vi det ble lekkert. Og håper at det kan gi inspirasjon til andre huseiere i byen til å velge farger som er mer i samsvar med det spesielle uttrykk som arkitektene for gjenreisningsbyen forsøkte å forme.

Vi angrer derimot på at vi tidlig på 70-tallet skftet de råtne vinduene med datidens moderne såkalte husmorvinduer. De opprinnelige vinduene var firefags og hadde en bred loddrett midtsprosse og en smal vannrett sprosse. Det var mye penere enn disse kalde uttrykksløse husmorvinduene vi valgte. Men den gang kostet flerfagsvindeuer to til tre ganger prisen av et standard husmorvindu. Og økonomien ble utslagsgivende. Men vi angrer. Og håper at senere eiere får råd til å skifte tilbake til de opprinnelige vinduene med fire fag.

Reklamer

1 kommentar »

 1. Oppsiktsvekkende stilig. Hos oss (riktignok i Oslo) har vi desverre også valgt forgråingens vei, og fra å være et borettslag med grå og gule hus, har vi nå grå-gule og gul-grå hus.

  Men fortsett å spre det glade budskap, så krysser jeg fringrene for at neste gang jeg besøker Kristiansund, vil jeg møte hus i aquamarin, jadegrønt og det vi i min oppvekst på 80-tallet kalte «neon-rosa». Jeg simpelthen sitrer av utopisk forventning 🙂

  Nuvel, neon-rosa faller vel ikke helt inn under gjenreisningsarkitekturens fargespekter, vil jeg tro. På småpikerommet sammen med Barbie og Ken, kanskje, men neppe på fasaden…
  Ellers må jeg takke for positiv interesse og tilbakemelding. For øvrig er du hjertelig velkommen tilbake til Kristiansund. Og bor du på Rica hotell, finner du huset vårt rett over gaten for hotellet.

  Ha en polykrom dag! 😉

  Millenblogg.

  Kommentar av skjæra — mai 25, 2010 @ 13:18 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: