millenblogg

oktober 16, 2010

Skitt og kanel

Filed under: Helse,Vitenskap — millenblogg @ 10:38
Tags: , , , ,

Det er viktig å skille mellom skitt og kanel, sier et gammelt ordtak. Vi kan ikke annet enn å si oss helt enig i det. For tenke seg til at man skulle komme i skade for å strø skitt på risengrynsgrøten i stedet for kanel. Lørdagen ville ikke blitt den helt samme da.

Skitt eller kanel

Skitt eller kanel?

For ikke å snakke om julaften for den som bruker å innta slik spise da. Vi kan tåle mye skitt, men aldri på grøten!

Derfor var det med stor forskrekkelse vi leste i VG i dag at ekspertene i Vitenskapskomiteen for mattrygghet har gått ut med advarsel om at kanel kan være skitt!

Skremmende!

Nå viser det seg imidlertid når man leser originalrapporten fra den omtalte komite at det dreier seg om at overdrevent inntak av kanel kan være farlig for 1- og 2-åringer som regelmessig spiser havregrøt med kanel og barn som jevnlig drikker kanelbasert te. De kan da få i seg for store mengder av et stoff som kalles kumarin. Kumarin? Hva i alle dager! Kumarin? Er det snakk om kumarinen, eller kystartilleriet, som vi som var i den virkelige marinen, kalte det?

Ytterligere studium av sakens detaljer avslører at det heller ikke er snakk om oppmalte kystartillerister. Skjønt vi kunne spise en og annen kystartillerist til frokost i vår tid i den Kongelige Norske Marine!

Nei, her er det snakk om et stoff som  benyttes både i blodfortynnende medisiner og som smakstilsetning i en rekke produkter. Og har vært vanlig i kostholdet til millioner av mennesker i lang tid. Uten at vi har opplevd dinosurenes skjebne av den grunn.

Altså har forskerne igjen prestert det praktstykket å fortelle befolkningen om et stoff som med overdrevent inntak kan påvirke vår helse. Som sukker, salt, brød, smør, syltetøy, melk, gulrøtter og whatever tidligere…..

Oh shit!

😉

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Det er snakk om den kaneltypen som er skadelig for oss. Det finnes nemlig to typer kanel; Ceylon og Cassia. Cassia er den varianten vi spiser mest av her i Norge. Den innholder kumarin og kan i store mengder være skadelig for oss. Ceylon derimot er den ekte kanelen og er bra for oss.

  Vi hører mye om hvor sunt kanel er, at det har antioksidanter og fungerer på fordøyelsen og som for å gi økt forbrenning i kroppen. Cassiakanelen gjør INGEN av disse delene, det er kun Ceylon som er sunn og kan fungere i kroppen slik vi hører om.

  HUSK: Kanelen vi kjøper på rema er som regel Cassia!

  Hei Tyaces!
  Takk for opplysende kommentar. Fra nå av reiser vi til Ceylon og kjøper kanel der. Bare for å være på den sikre siden! Selv om det primært er for smakens skyld at vi bruker kanel på grøten.
  Antioksidanter? Hørtes spennende ut. Hvor får vi kjøpt det, da? Må vi reise til Antoksia?
  Ha en kjernesunn dag. 😉

  Millenblogg

  Kommentar av Tyaces — oktober 16, 2010 @ 13:36 | Svar

 2. Haha 😀

  God tur 😀
  PS: Kan spare deg turen, ceylonkanel har de på enkelte dagligvareforretninger og alle helsekoster, koster sikkert litt mer, men langt mindre enn reise til Sri Lanka 😉

  Kommentar av Tyaces — oktober 16, 2010 @ 21:15 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: