millenblogg

oktober 22, 2010

Lekkasje

Filed under: Som dagene går — millenblogg @ 14:04
Tags:

Som vi var inne på i bloggartikkelen forleden dag, opplevde vi en lekkasje fra badegulvet og ned til kjøkkenet nedenunder på lørdags kveld. På langt nær i samme størrelsesorden som Wikileaks har planlagt i forbindelse med krigføringen i Iran.

Men en lekkasje var det. Og når det gjelder lekkasjer, har vi nulltoleranse!

Drypp, drypp!

Drypp, drypp!

Så vi har påbegynt arbeidet med å utbedre skaden og å få tettet lekkasjen. Det første vi måtte gjøre, var å kontakte forsikringsselskapet for å få klarlagt om skaden var dekket av huseierforsikringen. De ordnet med takstmann som kom umiddelbart og tok en titt på de synlige skader og målte fuktighet i kjøkkentaket. Sjekket sluken i badegulvet og testet den ved å tappe ut et fullt badekar. Intet unormalt ble oppdaget ved denne testen.

Men kjøkkentaket viste spor etter vann som hadde dryppet ut i skjøten mellom to takplater. Så vi ble enige om at jeg skulle ta ned himlingen. Ikke himmelen, vel å merke. Det ligger tross alt utenfor vår kapasitet og kompetanse!

.

.

 

Sponplater av. Fin rukledning

Sponplater av. Fin rukledning

Siden huset er bygget i 1946, hadde vi forventet at himlingen var kledd med hardplater på rukledning. Men vi oppdaget raskt at det var snakk om sponplater spikret på rukledning. Denne forskjellen hadde ikke noe å si for arbeidet med å ta ned platene. Derimot hadde det stor betydning at platene var lagt på før kjøkkeninnredningen var montert. Dette betydde at overskapene lå utenpå platene. Vi hadde da valget mellom å ta ned overskapene eller å kappe platene langs kanten av overskapene. Vi valgte det siste. Kjære lesere, har dere noen gang forsøkt å sage i taket langs kanten av et overskap noen gang? Vi ga fort opp dette håpløse foretakende og kjørte til nærmeste jernvarehandel og kjøpte et utmerket elektrisk redskap beregnet til formålet. Et såkalt Bosch multiverktøy til saging, kapping og sliping.

.

 

Pent oppstablet i bakgården

Pent oppstablet i bakgården

Det gikk så det suste. Eller rettere sagt, så det støvet. Flere meter takplate ble kappet pent langs kanten av overskapet med dette utmerkede hjelpemiddel. Ulempen var, som sagt, at det gikk så det støvet. For det gjorde det. Noe aldeles forferdelig. Jada, vi vet at vi nærmer oss støvets alder, men det får da være måte på påminnelse om det! Ikke et forbannet trimstudio i verden ville ha lagt opp et slikt program for muskeltrening av biceps og omkringliggende muskulatur. Det ville ha blitt betraktet som kundemishandling!

Nok om det, ved hjelp av kubein og hammer fikk vi tatt ned platene og manøvrert disse ut gjennom kjøkkenvinduet slik at de kunne slippes rett ned i bakgården. Der ble restene av platene pent stablet under verandaen i påvente av anledning til transport til den kommunale søppeldynge. Vi snakker ikke om Rådhuset her, men renovasjonsanlegget med kildesortering!

.

Lekkasjen?

Lekkasjen?

Full feiing, støvsuging og nedvask før vi kunne slippe leieboeren inn på kjøkkenet sitt igjen for å lage seg et forsinket middagsmåltid…

Neste dag var det å kappe rukledningen på samme måte og begynne å bryte ned bord for bord til vi fikk blottlagt rørledningssystemet i gulvet ovenfor. Samme prosedyre med feiing, støvsugning og nedvask etter dette også. Vi har en tålmodig leietaker som også denne dagen fikk et forsinket middagsmåltid.

Men vi har nå kommet fram til roten av det onde, nemlig drensrøret i badegulvet. Fra badekar, vaskeservant, bidet og klosett. Desverre er ikke lekkasjepunktet direkte synlig, men vi fant et par punkter hvor det er sannsynlig at lekkasjen befinner seg. Enten ved gjennomføringen fra betongpåstøpen på stubbegulvet, eller i overgangen mellom gammelt soilrør og nytt plast drensrør. Vi kan observere et mystisk stykke tekstil stukket ned i overgangen fra betongpåstøpen. håper at det bare var lagt der for å hindre betong i å

Enkle gressenkemannsgleder!

Enkle gressenkemannsgleder!

renne ned i gulvet den gang vi fornyet badet i begynnelsen av 80-tallet. Rørleggerarbeidet ble den gang utført av et firma med mestergodkjenning, så da kan jo hva som helst være årsaken……

Vi har nå fyllt opp badekaret i 2.etasje og gjort klar for en testtapping for å få brakt på det rene eksakt hvor lekkasjen befinner seg. Vi må ha store mengder vann under trykk gjennom drensrørene for at lekkasjen skal vise seg. Daglig tapping fra vaskeservant og klosett gir ikke tilstrekkelige vannmengder og trykk til å avsløre dette.

Takstmannen skal komme i ettermiddag og bivåne seansen. Håper han kommer som avtalt, for vi har absolutt ikke noe ønske om å ta et bad i det iskalde vannet som befinner seg i badekaret akkurat nå. På den annen side, har vi et sterkt behov for å ta en skikkelig dusj etter disse støvete opplevelsene.

.

Kommer han ikke, blir vi nødt til å oppsøke det kommunale Badeland i kveld. For vi kan ikke gå inn i helga så støvete som vi er nå! Selv om vi har gått til innkjøp av en sixpack Tuborg som vi skal nyte sammen med sjette sesong av Sopranos på storskjermen i kveld.

PS. Fortalte vi forresten at vi er gressenkemann denne uken?

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Uff, lekkasje høres ikke bra ut. Her i residensen har vi hittil sluppet å oppleve dette, men så er da huset heller ikke mer enn 10 år gammelt. Og hva mer er, du imponerer med det der arbeidet. Her har vi bare tommeltotter, om det ikke er tær, og vi ville nok gjort mer skade enn nytte dersom vi skulle gått i gang med noe slikt. Nei, da hadde det bare vært til å tilkalle fagfolk. Akk ja. Vi er ikke uten beundring for praktiske mennesker. 🙂

  Takk for rosende og trøstende ord. Men jeg er ikke helt sikker på om jeg fortjener det. For det er mer snakk om en utholdenhetsøvelse enn faglig innsikt. Dessuten har jeg hatt en del mesterfirma i huset opp gjennom årene. Og: «We are not impressed!», for å si det med en omskrivning av dronning Victorias berømte ord. (Hvilket egentlig er tvilsomt at hun har uttalt! (sic!)
  Så vi har etter hvert endt opp med å gjøre mest mulig selv. Ja, bortsett fra rørleggerarbeid, da! Nettopp med tanke på det som har skjedd her.
  Ha en god helg!
  Millenblogg.

  Kommentar av Dag Eigil — oktober 23, 2010 @ 17:20 | Svar

 2. Vel, vi er nå imponert uansett. Håper du selv er fornøyd med arbeidet og resultatet, og det er jo det som teller. Ha en fortsatt hyggelig helg. 🙂

  Først sent i går kveld hadde vi greid å lokalisere lekkasjepunktet nøyaktig. I gulvet, under veggen mellom kjøkken og bad opp hos oss selv. Den vanskeligste og mest utilgjengelige plassen av alle tenkelige plasser i bygningen. Men nå har vi hugget oss vei med tappjern og hammer gjennom reisverk og gulvåser bak oppvaskmaskinen. Og fått peist inni masse gugge (Tec7) i flensen mellom et plast drensrør og et gammelt soilrør.
  Skal teste om det er blitt tett nå, etter vi er ferdig å skrive dette.
  Tvi, tvi!
  Millenblogg

  Kommentar av Dag Eigil — oktober 30, 2010 @ 20:23 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: