millenblogg

januar 20, 2011

Rent fortau

Filed under: Som dagene går — millenblogg @ 18:18
Tags: , , ,

Vi har spylt fortauet i dag. Det var seks plussgrader, vindstille med noen få solgløtt innimellom. Og fortauet var fullt av strøsand fra vinterens forsøk på å gjøre skrugardene fremkommelig.

Det spyles!

Det spyles!

For skrugarder har det vært. På vanlig vis her på Nordvestlandet har vinteren bestått av barfrost, regn, snø, regn og barfrost igjen. Hvilket medfører tykk is både i gater og på fortau.  Som i sin tur har medført et rekordartet salg av brodder. Ikke bare til gammelt folk, men vi mener å ha observert en trend hvor også yngre utgaver av arten homo sapiens kristiansundis har funnet det formålstjenlig å være litt mer skarpskodd enn det vi vanligvis forventer fra den kanten.

Men skarpskodde Kristiansundere eller ikke. Både av hensyn til de juridiske konsekvenser og av rent medmenneskelige årsaker har vi strødd vårt fortau med skarp sand i løpet av vinteren. Flere ganger. For på disse kanter opplever vi flere årstider på en uke. Vinter og vår avløser hverandre annenhver dag. Så strøingen du gjorde i går, ligger under fem centimeter nysnø i dag. For ikke å snakke om den du gjorde i forrige uke. Den ligger midt inne i de ti centimeters tykke  issvullene under nysnøen igjen.

Men nå har det vært vår her i noen dager. Først kraftig regn og blåst, så mildvær. Isen forsvant i en fart som ville ha skremt livskiten av Al Gore hvis han hadde sett det. Heldigvis for oss andre gjorde han ikke det.

Men vår elskede hustru så det. Før hun dro til Oslo på inspeksjonsreise til våre barn og deres familier. Og etterlot oss som gressenkemann i en fjorten dagers tid. Men hun så det. Og ga klar beskjed om at sanden på fortauet måtte være fjernet til hun kom tilbake. Det er noen dager siden nå. Og vi torde ikke å utsette det lenger.

Så i dag skred vi til verket. Ikledd termodress og utstyrt med feiekost, spade, bøtte og spyleslange tok vi fatt på rengjøringen. Først feie opp all strøsanden og ta vare på den i en dertil egnet plastkumme under kjellertrappen. Gjenbruk, kalles det visstnok. Og skal være en politisk korrekt handling i disse miljøtider. Selv er vi mer opptatt av at det kan være en økonomisk korrekt handling.

Etter å ha fjernet sanden, kunne vi fortsette med desserten: spyling! Vi elsker å spyle! Vi kan spyle i timesvis uten å gå lei. Med en nyrullet Petterøes i munnviken, ei hand i kjeledresslommen for å unngå forfrysninger og spyleslangen i den andre, kunne vi starte øverst på fortauet og arbeide oss systematisk nedover til de lavereliggende deler av eiendommen. Ikke bare sand og hundeskitt, men også brune blader fra berberishekken måtte gi tapt i kampen mot spyleslangen. Fortauet ble gullende rent! Likeledes den lille solplassen vi lagde i fjor sommer bak berberishekken. Det ble nesten så vi fikk lyst til å finne frem kafebordet og -stolene og sette oss ned med et lite glass vin chaude. Men akkurat det, ville vel ha vært å dra det for langt. Så vi unnlot det. Dessuten var det bare seks grader, så det ville vel antageligvis ha blitt litt stusselig etterhvert.

Derimot medfører slik fortausrengjøring en utbredt sosial kontakt. Vi skylder å gjøre oppmerksom på at vi bor midt i byen. Med allehånde serviceinstiusjoner rundt oss på alle kanter. Politi, rettsvesen, hotell, barer, apotek, sykehus, daglivarebutikk  og lokalavisens redaksjon innenfor en radius på et par hundre meter. Dette medfører en livlig trafikk rundt hushjørnene her.  Mest av arten homo sapiens kristiansundis, men også av andre underarter fra de øvrige kanter av verden. Som av en eller annen grunn overnatter på hotellet rett over gaten her.

Og det er merkverdig hvor folk flest fatter interesse for fortausspyling. Hyggelige kommentarer med henvisning til både dato og klimatologi og hensiktsmessigheten med å begynne vårrengjøringen i slutten av januar. Joda, vi vet at det sannsynligvis vil komme mer snø, frost og piggdekkstøv før sommeren. Men det er nå deilig å ha et rent fortau også da. Så lenge det varer. Rengjøring er en evigvarende prosess, ikke et enkeltprosjekt som mange synes å tro. Fremholder vi når vi blir konfrontert med de ovenfornevnte kommentarer.

Vi håper imidlertid ikke at det blir frost til natten. Temperaturen er i skrivende stund falt til to grader pluss og fortauet er ikke helt tørt ennå…

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: