millenblogg

februar 15, 2011

Pyramidene og feskbergan

Filed under: Historie,Kultur,Politikk — millenblogg @ 13:33
Tags: , , , ,

Det var debatt i Kristiansund Bystyre. Spørsmålet dreide seg om man skulle gi tillatelse til boligbygging på et område hvor det tidligere hadde foregått klippfisktørking på bergene. De såkalte feskbergan eller Milnbergan ved Israelsneset. Byen hadde få slike steder igjen og ble av mange betraktet som et verneverdig kulturminne.

Pyramidene i Egypt

Pyramidene i Egypt

Arbeiderpartiet gikk inn for bygging. Høyre gikk imot.

En Arbeiderpartirepresentant ba om ordet og fremførte følgende kraftsats: «Det er ingen grunn til å bevare disse bergene. Det eneste minnet de gir, er minnet om  slitet som våre forfedre ble utsatt for under arbeidet med klippfisken i gamle dager. Det var et tungt, vått og kaldt arbeid som våre besteforeldre måtte utføre for luselønn! Nei, det ingen grunn til å minnes dette. Bygg ut!»

Hvorpå Høyres gruppeleder ba om replikk: » Herr ordfører! Jeg tror vi alle kan være glade for at ikke min ærede motdebattant er kulturminister i Egypt. Da hadde neppe pyramidene stått i dag. Det var forbundet med et blodslit å bygge disse kolossene. Takk!»

.

.

Klippfisktørking på Milnbergan i 1902

En ikke-parlamentarisk og tverrpolitisk latter runget lenge i salen etter denne elegante replikken.

Men som man brukte å si i Arbeiderpartiet: «Makta rår!» Så i dag er området bebygget med en usalig blandingsarkitektur som slett ikke vil bli noe å minnes med glede om hundre år.

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Ja, makta rår også når den er blå 🙂
  Her omkring, med blått styre i alle de nærmeste kystkommunene,
  river de kulturminner ned for fote, bygger på viktig matjord,
  etc.
  Og arkitekturen, den er svært blandet her også kan man si. 🙂
  Lite sørlandsidyll og kystkultur å se.

  Hei Sirenja.
  «Makta rår» er et utsagn som er sant uansett farge. Det er sant. Her hvor jeg bor, var det rød makt som rådde helt fra 1945 og fram til 80-tallet. Da de blå kom til makta, så rådde de. Men her hos oss var de av mer verdikonservativ type og hadde ofte sans for varige verdier. Hvis det ikke kom i konflikt med lommeboka til en lokal kremmer, da! Hvilket det ofte gjorde, når sant skal sies….
  Millenblogg

  Kommentar av Sirenja — februar 15, 2011 @ 15:55 | Svar

 2. Vel, jeg er i tvende sinn i denne saken, og snautt nok det. Men, jeg må jo gi siste taler cred for et slikt retorisk kvantesprang. Generalisering kjenner som kjent ingen grenser og det skal man benytte seg av. Særlig i mangel av noe bedre, og særlig særlig i et bystyre.

  Plutselig var faraoene blitt til klippfisk… Og når sant skal sies så ser de omtrent slik ut når lokket og omsvøpet er fjernet….men men.. 😛

  sjalle.
  Jeg tror jeg forstår ditt tvende sinn. Men det må innrømmes at Høyres gruppeleder den gang var en retor av guds nåde. På høyde med Cicero, vil jeg tro. Og det må jo gis cred for slikt.
  Når det gjelder klippfisk og faraoer kan de nok rent utseendemessig forveksles. Det er jeg enig i. Men tilberedt sammen med løk, poteter, tomatpuré og olje vil klippfisken så absolutt være å foretrekke. I hvert fall servert sammen med en akevitt og godt øl. Og en akevitt til, og en øl, og kanskje enda en. 😉
  Millenblogg.

  Kommentar av sjalle — februar 15, 2011 @ 20:12 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: