millenblogg

februar 18, 2011

Slangeøvelsen

Filed under: Filosofi,Politikk,Som dagene går — millenblogg @ 11:45
Tags: , , ,

Om holdninger, formuleringer og stupiditet

Fra tid til annen blir kjendiser fra alle hyller og politikere i alle divisjoner og partier konfrontert med egne stupide utsagn. I aviser, på radio og TV. Og nå nylig, også i digitale sosiale media som blogg, Facebook og Twitter. Forresten, når jeg tenker meg om, så skjer det ikke bare fra tid til annen. Det skjer hele tiden. Det er bare vår persepsjon som redder oss fra å drukne i alt tullpratet som presteres for å komme unna hva man tidligere har sagt eller gjort. Og som man i ettertid, når man blir konfrontert med det, prøver å vri seg unna.

Et "flashy" eksemplar av arten. Er det en politiker eller en kjendis?
Et «flashy» eksemplar av arten. Er det en politiker eller en kjendis?

Bloggeren Sjalle har satt et navn på fenomenet: slangeøvelsen! De ligger og vrir seg etter å ha vært tatt, men prøver desperat å komme seg unna gjennom formuleringer som skal fremstå som unnskyldninger. Men som slett ikke er det.

Som enten går på at de beklager at de er blitt oppfattet feil. Altså de beklager at vi andre er så stupide at vi ikke har forstått hva de har ment.

Eller så beklager de sitt eget ordvalg. Altså mener de de samme som før, men de beklager at de brukte feil ord på sine meninger. «Same old shit, new wrapping!»

Begge deler er lett å gjennomskue for alle andre enn «slangen» selv som tror at han/hun har lurt oss andre til å tro at vi står overfor en person som har reflektert og angrer på det han/hun har sagt.

Men det eneste vedkommende oppnår, er å føye tort til skade. For i tillegg til å ha sagt noe dumt, fornærmer de nå leserens eller seerens intellekt ved å anta han er like stupid som seg selv. Og ikke er i stand til å gjennomskue taktikken. I stedet for å stille seg foran speilet og reflektere over egne holdninger. Og innrømme både overfor seg selv og omgivelsene at det var dumt tenkt.

Hadde de valgt en slik fremgangsmåte, er det stor sannsynlighet for at de ville ha blitt tilgitt. For folk flest vet at det er menneskelig å feile og er derfor villig til å gi tilgivelse for det. Det er slik vi mennesker lærer og bidrar til en positiv samfunnsutvikling.

Et ferskt skoleeksempel på hvordan man ikke bør gjøre det, finner vi i saken om lokalpolitikeren fra Aure som skrev klart rasistiske utsagn på sine Facebook-sider. Og ble konfrontert med det. Men i stedet for å beklage sine holdninger, sier hun at det var ment som en spøk. Med andre ord at det er vi som leser dette som ikke skjønte at det var spøk. Hun beklager med andre ord, vår forståelse av formuleringene. Ikke sine egne holdninger. Det er ingen unnskyldning! For øvrig synes vi at saken er blåst opp og ut over alle fornuftige proporsjoner. Antageligvis fordi det ligger partipolitiske motiver bak oppblåsingen. Hvilket fremgår direkte av Aftenpostens overskrift. Egentlig er dette en liten fillesak, med en liten kommunalpolitiker i en liten kommune. Vi bruker den kun som eksempel fordi den er relativt fersk og har blitt kjent gjennom riksdekkende media.

Men uansett, liten eller stor sak, prinsippet er det samme: beklagelsen gjelder ikke ens egne meninger, men lesernes og seernes oppfatninger av dem.

Vi sier som Sjalle: Tramp, tramp. Skviis!

Reklamer

5 kommentarer »

 1. Det _er_ svært lett å tolke humor og ironi bokstavelig,
  også i virkeligheten hvor hel kommunikasjon er til stede,
  jfr kroppskomm.80%.

  Å påstå at det er slangeøvelse,
  kan vel igrunnen være en hersketeknikk
  anvent på noen en er uenig med?
  Også?

  Hei Sirenja.
  Joda, det kan være hersketeknikk. Dersom det ikke er substans i de underforliggende argumenter. Var det det her? 😉
  Millenblogg.

  Kommentar av Sirenja — februar 18, 2011 @ 13:40 | Svar

 2. Dette tiltredes selvfølgelig uten et pip 🙂 Når skal vi få se at f.eks. en lokalpolitiker fra f.eks. Aure, etter å ha lagt igjen en skikkelig stinker bare sa det rett ut. – F.eks. som «Sånt skjer når man feisbukker i fylla, jeg var et naut. Beklager så mye. Nå skal jeg bare gå hjem og skamme meg i noen dager!»

  Hehe. Jeg tror folket ville ha trykket en slik person til sitt hjerte. Selv om de var uenig med vedkommende i det meste for øvrig.
  Skal vi prøve? Sjalle i Frp og Millenblogg i RV! Bare for å teste hypotesen.
  Millenblogg.

  Kommentar av sjalle — februar 18, 2011 @ 14:51 | Svar

 3. «sjalle i FrP» ?? … *kikker nervøst over skulderen* … kanskje jeg heller skulle infiltrere Hells Angels først, bare som en oppvarming ? 😛

  Kommentar av sjalle — februar 18, 2011 @ 16:52 | Svar

 4. Tja, en kan jo ikke beklage på andres vegne,
  en kan jo bare beklage at en har vært uklar og bidratt til misforståelse? Eller?
  For at noen på liv og død må feiltolke andre, ja det gidder ikke jeg ta ansvar for 🙂

  Sirenja.
  Nå var jo denne saken fra Aure ikke hovedpoenget mitt. Den var bare et forsøk på å gi et eksempel på det som faktisk var hovedpoenget: Politikeres og kjendisers tendens til å vri seg unna når de skal be om forlatelse eller si unnskyld for noe de faktisk har gjort. Kanskje jeg kunne funnet et bedre eksempel. Det er så. Som det står i artikkelen, ble eksemplet valgt fordi det var ferskt og slått opp riksdekkende. Du kan sikkert finne like gode og kanskje bedre eksempler som poengterer hovedsaken; slangeøvelsen. Men etter min mening jeg synes ikke det er grunnlag for noen misforståelse av hva vedkommende har ment i denne saken heller. Les selv i Tidens Krav hva hun skrev.
  Millenblogg

  Kommentar av Sirenja — februar 18, 2011 @ 19:37 | Svar

 5. Snike sæ rundt grøten! Var vel et ordtak en gang 😉

  Sjøsjuk.
  Det var vel katta det? Som snek seg rundt grøten. I dag finner du katter i all slags forkledning. Men noen ganger brenner de snuten. Og da blir de slanger som vrir seg! 😉
  Millenblogg.

  Kommentar av sjøsjuk — februar 18, 2011 @ 21:55 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: