millenblogg

februar 19, 2011

Slanger og ulv

Filed under: Som dagene går — millenblogg @ 14:14
Tags: , ,

Som et apropos til forrige artikkel, den om slangeøvelsen, kommer jeg i hu en historie jeg hørte i Calcutta en gang på 60-tallet.

De var plaget med giftige slanger på landsbygda i delstaten Vest-Bengal, som i de fleste indiske delstater for øvrig. Men i Vest-Bengal hadde de funnet en løsning på problemet med å redusere bestanden. Løsningen gikk ut på å fange to slanger samtidig og la de bite hverandre i halen. Så ville de fortsette å spise opp hverandre helt til de begge var oppspist og vips, borte fra jordens overflate!

For eventuelle skeptikere, kan jeg føye til at de hadde prøvd å få dette til med bare en slange. Men dette kunne ikke la seg gjøre fordi en slange ikke kan spise opp seg selv! Men to, hvor den ene spiste opp den andre, det lot seg utmerket gjøre hvis begge var like store og man fikk synkronisert spisingen.

Dette får meg til å tenke på en historie om Nordmørsulven.

Nordmørsulven

Nordmørsulven

Som ble meg fortalt av en gammel venn. Han har hytte oppe i Rindalen på Nordmøre, på grensen mot sør-Trøndelag. Et stykke utenfor allfarvei for å si det sånn. Det hadde gått rykter om at det var observert ulvespor i bygda. Så sauebøndene hadde funnet frem sine gamle Krag-Jørgensen, trukket ned gardinene og satt og pusset på geværene og ventet på en sjans.

Men vår venn var en fryktløs herre. Han hadde også hørt ryktene, men dro allikevel fortrøstningsfullt opp til hytta si øverst i skogbeltet mot fjellet. Det var høstferie og han hadde planlagt noen fine dager på hytta med god mat og kanskje en liten dram i solnedgangen. Ulveryktene skulle ikke få ødelegge denne hyggen.

Så, den andre kvelden mens han sitter i hytteveggen med en Lysholm i glasset og beundrer solnedgangen, merker han at noe tusler i skogkanten like bortenfor. Han rekker ikke mer enn å tømme Lysholmeren før han ser et par gule øyne og en grå pels som kommer i fullt firsprang rett i mot ham. Med kjeften på vidt gap og sikkel rennende ned fra tanngarden.

Men vår mann er en handlingens mann. «Æ bære stakk handa inn i kjeften på’n da hainn kom. Så langt inn æ bære greid. Heilt te heile arma va’ inni ulven. Da tok æ tak i halen inni der og dro’n ut igjænnom kjæften på’n i eit raskt drag. Og trur du ikkje æ fikk vrængt heile jævla ulven, da gitt. Med det resultat at når’n fortsatt å spring, så sprang hainn bort fra mæ! »

«Æ trur hainn frøys ihjæl den natta, før det blei kaldt ætte at sola gikk ner. Og no va’n jo pelslaus, stakkar. Æ hørt’n hyla ei stund ætte at månen kom fræm, men så vart det stilt, ja!»

Kors på halsen!

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Jeg har også et innlegg liggende på vent ang slanger i Paradis, av det mer alvorlige slaget.

  Dette var hyggelig og god lørdagsunderholdning 🙂 🙂
  Gode historier er langtfra å forakte,
  dessuten likte jeg slangemetaforen din.

  Sirenja.
  Slanger i Paradiset, ja. Det er en alvorlig sak. Jeg venter i spenning. Takk for hyggelig tilbakemelding.
  Hvordan går det med oljesølet, forresten? Vet du hvilken oljetype det var? Tungolje eller diesel. For hvis det var sistnevnte går det relativt raskt før den «forsvinner». Tungolje derimot, er det verre med hvis den rekker inn til strendene…. Men det kan gå bra allikevel. Naturen har en fantastisk evne til å rydde opp i våre feiltak!
  Millenblogg.

  Kommentar av Sirenja — februar 19, 2011 @ 14:26 | Svar

 2. Det er snakk om tungolje, og den er nådd våre kyster på vestsiden. Du finner link over hos meg til lokalavisa.

  Slangen er Paradiset er ikke skrevet av meg selv, men er et innlegg i lokalavisa etter en konkret sak i et borettslag.
  Det opprører meg sterkt hvordan ukultur i styrene og elendig leding, fører til press på de svakeste.

  Litt lei mobbetema nå? Så jeg venter nå litt til.

  Kommentar av Sirenja — februar 19, 2011 @ 14:40 | Svar

 3. Herlig historie. Vi erindrer at faderen faktisk drog den der historien overfor så vel overtegnede herremann som for diverse nevøer. Med krav om å bli trodd, selvsagt. 🙂

  Hei Dag Eigil.
  Takk for kommentar.
  Om Rogalandsulven? Nei, den har jeg ikke hørt. Kors på halsen! 😉
  Millenblogg

  Kommentar av Dag Eigil — februar 20, 2011 @ 19:19 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: