millenblogg

september 19, 2011

Menn som stirrer på geiter

Filed under: Jus — millenblogg @ 09:40

Menn som strirrer på geiter, er navnet på en amerikansk film om en topphemmelig amerikansk militær avdeling som eksperimenterer med psykologisk krigføring. Navnet rant oss i hu da vi i morges leste nyhetene på ABCnyheter. Der fant vi overskriften «Over 30 geiter påkjørt av buss i Sogn og Fjordane«. Og en artikkel om en geiteflokk som lå midt i veien og ble overkjørt av bussen. En tragisk historie. Både for geitene, bonden og, ikke minst, for bussjåføren.

Geiter der hvor de hører hjemme, i naturen!

Geiter der hvor de hører hjemme, i naturen!

Vi har alltid fundert over dette merkverdige norske fenomenet med husdyr i veibanen og ansvaret for skade på dyrene etter en påkjørsel. Det virker som om det er bilførerens ansvar dersom dyrene blir påkjørt og skadd eller drept.

Det er et prinsipp vi ikke forstår.

At ikke bonden skal være ansvarlig for husdyrene sine når de forviller seg ut på veien, som granngivelig er anlagt for at biler skal ferdes der. At ikke bonden er pålagt gjerdeplikt, gjeting eller på annen måte å ivareta sin husdyrs sikkerhet. Men tvertimot skyver ansvaret over på bilisten. Som egentlig ikke gjør noe annet enn å kjøre med lovlig fart og alminnelig god aktsomhet. Men som allikevel utsettes for situasjoner hvor husdyr ligger spredt tvers over veien like rundt en sving. Og ikke har mulighet for å stoppe eller svinge unna.

Vi forstår rett og slett ikke dette rettsprinsippet. For som alminnelig utgangspunkt for norsk erstatningsrett, gjelder at den som forvolder skaden, skal erstatte den skadelidte. Og etter vårt ringe skjønn kan det i slike situasjoner stilles spørsmål om ikke bonden selv har bidratt til at skaden har skjedd.

Kan det være en levning fra tidligere tider hvor bondenæringen var sterkt representert i vår lovgivende forsamling og fikk vedtatt lover som var gunstige for bonden? Men som i dagens samfunn kun er en ulempe for de fleste og en tragedie for dyrene.

Ja, vi bare spør.

Reklamer

4 kommentarer »

 1. Hei,

  Veitrafikklovens § 3 sier at enhver trafikant skal ”ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret”. Det er ingen automatikk at bilføreren blir stilt til ansvar ved påkjørsler av dyr. Hvorvidt bilføreren har vært tilstrekkelig aktsom vil vurderes av politiet og påtalemakten i hvert enkelt tilfelle. Det synes jeg er et helt sunt rettprinsipp. Uten å kjenne detaljene i hendelsen, vil jeg allikevel antyde at det å kjøre over og drepe 30 geiter som ligger i veibanen ikke virker særlig aktsomt. Det har tydeligvis ikke påtalemakten syntes heller. Dersom de 30 geitene hadde vært en veltet motorsykkel, en stupfull fyr eller et barn på trehjulsykkel ville utfallet sannsynligvis vært fatalt.

  Men i forhold til at bøndene generelt sett bør skjerme dyra sine bedre mot omgivelsene, er vi nok veldig enige. 🙂

  MVH
  Frank

  Hei Frank.
  Nettopp. De menneskelagde lovene (ikke naturlovene) er tilpasset en ansvarsfraskrivelse for bonden. Dessuten kan en saueflokk neppe sies å være «annen trafikk». Slik at akkurat denne paragrafen neppe kommer til anvendelse i slike tilfeller. Nettopp det jeg påpeker.

  Kjenner jeg lukta av hønsegård, fraternisering med bondesamvirket og håp om subsidier av denne kommentaren, Frank? 😉
  Millenblogg

  Kommentar av Frank Karlsen — september 19, 2011 @ 10:33 | Svar

 2. Enig med deg, men hva hjelper det? Dyreholdet til gjeite og sauebøndene er statsubsiert dyremishandling spør du meg.

  Hei gunnarbh.
  Takk for kommentar. Statssubsidiert dyremishandling som bilistene må ta ansvaret for….. 😉
  Millenblogg

  Kommentar av gunnarbh — september 19, 2011 @ 16:56 | Svar

 3. Det dufter ikke roser fra den kanten.
  Merkelig. De snakker om at slik har det alltid blitt gjort. Det er feil.
  Min salig onkel var gjetergutt om sommeren og passet på smått og stort av husdyr, ute i naturen.
  Da var det ikke biltrafikk engang. Noe har gått riktig galt underveis.

  Jeg blir litt oppgitt. Og når de ikke «gidder» (stygt sagt, vet det) å lete opp alle forblåste sauer om høsten, så skulle de ikke ha lov til å ha husdyr. Mener jeg.

  Fin mandagskveld 🙂

  Hei mormor.
  Ja, både sauer og geiter er ålreite dyr. Men de gjør seg best i naturen og ikke på veien. Det bør være eierens ansvar å holde dem der de hører hjemme.
  For det er vel ikke slik at sauene og geitene er mer ålreite enn bøndene, vel? Eller? I så fall synes jeg at både Småbrukerlaget og Bondelaget kan legge sine neste årsmøter på E6 og satse på at bilførerne oppdager dem før de blir nedkjørt! 😉
  Millenblogg

  Kommentar av mormor — september 19, 2011 @ 18:58 | Svar

 4. Nå, nei du!

  Nå må jeg knipe deg i inkonsistent argumentasjon; kravet til å ferdes hensynsfullt og aktpågivende er absolutt for bilisten.
  Etter din argumentasjon bør det ikke stilles samme krav til aktsomhet dersom det er dyr som ligger i veien! Jeg går da ut ifra at du mener det er ikke er aktsomt og hensynsfullt å kjøre over en stakkar som har ramlet av sykkelen sin og ligger stille i veien på høylys dag. Dette er ikke konsistent…

  Bonden gjøres ansvarlig ved at han må bære tap av dyr som blir drept som følge av situasjoner der billisten ikke kan lastes for påkjørselen. At han (etter vår felles mening) burde sikre at sauene ikke ferdes ved veien uten inngjerding, reduserer ikke bilistens krav til aktsomhet.

  Forøvrig vil jeg benytte muligheten til å uttrykke min frustrasjon over at fjærkrehold ikke er subsidiert fra norske myndigheters side. Jeg lover å holde dem forsvarlig inngjerdet dersom dette bringes i orden! 😉

  MVH
  Franco

  Inkonsistent eller inkontinent. Pisspreik. Det er faktisk forskjell på å kjøre ned ei geit og et menneske! Altså gjelder aktsomhetskravet i Veitrafikkeloven primært trafikk av mennesker. Ikke geiter. Det betyr ikke at det er fritt fram for å kjøre ned geitene, men at det stilles større krav til aktsomhet i forhold til menneskelig trafikk.

  Det skilles mellom de forskjellige levende vesener i så måte. F.eks gjelder ikke det samme aktsomhetskravet overfor lemen, meitemark og fluer som befinner seg i veibanen.

  I will not rest my case here! Om nødvendig vil jeg ta i bruk ufine metoder i debatten og be om en vurdering av aktsomhet i forhold til, tja.. la oss si katter som befinner seg i kjelleren!!!

  PS. Det finnes rev i Brunsvika. Og da mener jeg vulpes vulpes En noe uheldig kombinasjon med frittgående høns.

  Millenblogg 😉

  Kommentar av Frank Karlsen — september 20, 2011 @ 09:34 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: