millenblogg

september 30, 2011

Egenkapital på bolig

Filed under: Økonomi — millenblogg @ 09:04

Vi leser at egenkapital ved anskaffelse av bolig har blitt tema i mediene. Senest i går kveld i programposten Debatten i NRK1.

Ja, de penga!

Etter et utspill fra Finanstilsynet hvor de foreslår at egenkapitalen i slike tilfeller bør økes til minst 15 prosent. Og ønsker en lovendring som gjør det mulig å la myndighetene lage forskrifter som styrer finansinstitusjonenes praksis på dette feltet.

Bakgrunnen for forslaget er frykten for at det er i ferd med å bygges opp en gjeldsboble som kan sprekke dersom det blir stagnasjon og tilbakegang i boligprisene.

Vi kan fort si oss enige i at det kan være behov for større egenkapital i slike tilfeller for å danne en buffer for privatøkonomien til den enkelte boligkjøper. Det har faktisk forekommet tilfeller hvor boligkjøp har vært 100% lånefinansiert. Hvilket betyr at banken har all risiko og kjøperen ingen. Det vil si ingen annen risiko enn å måtte gå fra boligen dersom lånet misligholdes. Og tape den smule egenkapital som er opptjent gjennom verdistigning og gjeldsnedbetaling i den korte perioden vedkommende klarte å sitte på boligen.

Så det kan derfor være fornuftig med en større egenkapital. Både av hensyn til privatøkonomien, men også av hensyn til samfunnsøkonomien i en situasjon hvor svært mange er i samme situasjon. Da blir problemet et samfunnsproblem. Hvilket vil si at alle andre som benytter seg av lånefinansiering må være med å dekke inn bankenes eventuelle tap gjennom høyere lånerente og innskyterne lavere innskuddsrente. For bankene må tjene penger. Ellers går de konkurs og overfører tapet til samfunnet på annen måte!

Det kan derfor ikke være tvil om at det er behov for større edruelighet i bankenes utlånspraksis. Vi har sett i praksis resultatet av det motsatte, både her til lands og i utlandet.

Spørsmålet blir da om problemet bør løses ved større offentlig inngrep i bankenes handlingsfrihet. Eller om bankene selv skal få styre dette gjennom en nøye vurdering av det enkelte låneprosjekt.

For det er klart at en god lånevurdering bør inneholde flere momenter enn bare egenkapitaldekningen. Bl.a. låntakerens sannsynlige inntektsutvikling og muligheter for inntekter på selve investeringsobjektet. Likeledes låntakerens totale gjeldssituasjon. Det være seg kredittkorthandel og «kjøp nå – betal senere»-avtaler låntakeren har inngått. Slik klattgjeld er som regel svært dyr og påvirker låntakerens betalingsevne i betydelig grad. Desverre finnes ikke noe sentralregister som registrerer slik gjeld pr. i dag. Årsaken skal være at Datatilsynet har innvendinger av personvernmessig art.

Vi mener at hvis myndighetene skal engasjere seg i denne saken, så bør det være på denne siden. Og snarest mulig få etablert et slikt register. Og overlate til bankene selv å behandle lånesøknader uten rigide regler om egenkapitalens størrelse. Men at lånesøknader blir individuelt vurdert både med hensyn til bl.a. egenkapitaldekning, låntakerens betalingsevne i lånets løpetid, låntakerens betalingsvilje (kreditthistorikk) og selve investeringsobjektets inntektsmuligheter.

Med andre ord, vi forutsetter at bankene utfører det vi før i tiden kalte et godt bankhåndtverk.

Det har aldri vært, kommer ikke til å bli og bør heller ikke bli en mennskerett å låne penger! Er du uenig i dette, så tenk på hvordan du ville ha sett på dette hvis det var du selv som skulle låne bort pengene dine til en ukjent person.

Boligbehovet for ungdom er en helt annen diskusjon. Som må dekkes gjennom helt andre tiltak enn krav om større egenkapital ved kjøp av bolig.

Reklamer

1 kommentar »

 1. Dette innlegget engasjerte meg, og jeg kaster meg derfor på debatten.

  Nå er det faktisk slik at bankene strammet inn krav til egenkapital ved boligkjøp etter finanskrisen i 2008, og at det nå er snakk om en ytterligere innstramming. Endringene rammer nesten utelukkende unge førstegangskjøpere, og denne gruppen vil få det enda tøffere ved innstrammingen det nå er snakk om. Det er klart utlån av penger må ha en viss form for regulering, og da gjennom krav til egenkapital ved boliglån. Du har videre helt rett i at å låne penger ikke skal/bør være noen menneskerett. Et gjeldsregister kan hjelpe å regulere dette, ikke minst å unngå problemer som oppstår ved for høyt opptak av gjeld, da dette er et samfunnsproblem i seg selv.

  Men det er nå snakk om å innføre et tiltak som skal bremse for høy boligprisvekst og å unngå en fremtidig boble. Jeg vil ikke kalle forslaget for en skivebom, men begynner å lure på om myndighetene har forstått hvorfor vi har en sterk boligprisvekst? Det er klart at tilgangen til kreditt, og som de ønsker å påvirke ikke er en uviktig faktor, men er det forklaringen? Den høye boligprisveksten er stort sett noe som skjer i sentrale strøk, kall det gjerne et «storbyproblem.» Flyttestrømmen skjer inn mot og rundt de største byene, og det er mangel på boliger. Det legges ikke til rette for nye boliger og nye regler gjør det enda mer kostbart å bygge. Jeg mener politikerne her har et ansvar. Forståelsen til å drive samt fraværet av en boligpolitikk er nesten oppsiktsvekkende. Ved å øke tilbudsiden så vil etterspørselen også påvirkes skulle en tro.

  Det er nok til syvende og sist en sammensatt utfordring uten bastante konklusjoner, men jeg føler forslaget er for lettvint og preget av manglende politisk vilje til å gjøre noe mer. En ting er uansett sikkert; Alt som går opp, vil ofte ned igjen. Det vet vi fra flere ting i livet:)

  Hei Konrad.
  Ja dette var vel et tema som var midt i blinken for deg. Det fremgår da også av din innsikt i problemstillingen. Takk for et innsiktsfullt innlegg, som jeg håper mange vil lese.
  Millenblogg

  PS. Vi har erfart at det som før i livet gikk opp, nå for det meste henger ned, ja! Også meget innsiktsfullt kommentert av deg. 😉

  Kommentar av Konrad — september 30, 2011 @ 12:03 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: