millenblogg

oktober 18, 2011

Meningen. Om tro, årsak og viten.

Filed under: Filosofi — millenblogg @ 08:57

.

Hva mener vi egentlig når vi snakker om «meningen»?

Begrepet brukes ofte i sammenheng med det ultimate eksistensielle spørsmål «Hva er meningen med livet?» eller den mer prosaiske påstand «Jeg mener at…!»

Vakker natur har ingen mening i seg selv, men er god å se på og setter oss i godt humør.

Og så gir vi oss til å forklare hva livets eller vår personlige mening er. Det ser ut til at vi mennesker må ha en mening om det meste. Å leve uten å kunne ha en forklaring på hvordan ting henger sammen, ser ut til å være svært vanskelig for de fleste. Da blir det hele meningsløst. Og det kan det jo ikke være. Eller?

Hele problemstillingen om at alle ting har en mening, har antageligvis sammenheng med tanken om at alle hendelser har en årsak og en virkning. Hvilket betyr at virkningen er meningen til noe eller noen som styrer hendelsen.

Filosofer har helt siden Aristoteles strevd med  disse tankene. Og har for så vidt kommet fram til gode forklaringer til hvorfor vi oppfatter mening som årsak. Verre er det med de teologiske forklaringene. De baserer seg på troen om et større vesen som styrer alt som skjer. Jfr. «Det faller ikke en fugl til jorden, uten at det er Hans vilje!» Slikt tankegods er direkte bakstreversk og gir grunnlag for makt dersom man får folk til å tro på det. Da kan man i neste omgang hevde at man selv (presteskapet) har spesiell forståelse av gudens vilje og mening med mennskenes vandring her på jorden. Makt over andre gir materiell velstand til den som har makten. Se bare på palasser og gudshus som ble satt opp og fremdeles er i bruk over hele verden. Disse står som konkrete eksempler på resultatet av makt basert på massenes tro på «meningen». Eller skal vi si rett ut: troen.

Heldigvis har vi i vår del av verden, etter renessansen, sluppet til tanker som baserer seg på erfaring i stedet for tro. Erfaring og logikk, moral og etikk er for de fleste i vår del av verden en selvfølgelighet så stor at vi ikke reflekterer over det når vi stolt ramser opp humansime, demokrati og menneskerettigheter som felles samfunnsverdier.

Allikevel er disse verdiene under daglig angrep. Fra alle religioner og andre trosbaserte tankekonstruksjoner. Bakket opp av svake mennesker som ikke har tro på seg selv og heller ikke er villige til å ta ansvar for egen livsførsel. Og konsekvensene derav. En drømmesituasjon for makt- og formyndermennesker som ser egen fordel og muligheter for materiell velstand som ledere for saueflokken.

Derfor er vårt håp at flest mulig gjør som Trond Viggo Torgersen synger om i sin kjente melodi, nemlig Tenke Sjæl!

Det er nemlig ikke slik at det er en mening med alt. Det meste i livet er faktisk meningsløst. Men vi kan allikevel selv gi livet en mening. Mening i betydning verdifullt innhold. Ved å realisere de ideer vi selv mener er til nytte for flere enn bare oss selv. Ved å slutte å tro noe når vi ikke vet, slutte å skylde på andre, det være seg mennesker eller guder, når ting går skeis. Men ta ansvar selv for de dumme handlingene vi foretar. Og lære av det, slik at vi unngår å gjøre dem flere ganger. Vi må med andre ord lære oss til å leve med usikkerhet og ikke erstatte manglende kunnskap med tro. Fordi mange står klar til å utnytte denne situasjonen. Vi gjør klokt i å overlate troen til presteskapet. Så får de bare holde på med sitt.

Så enkelt er det faktisk. Og så vanskelig.

.

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Meningen med livet :http://no.wikipedia.org/wiki/42_(tall)

  Ha en forrykende tirsdag.

  Heisann mormor.
  Takker for tilbakemelding. Og en forrykende tirsdag har jeg allerede hatt etter møtet i pensjonistgruppen Dinosaurene!
  millenblogg

  Kommentar av mormor — oktober 18, 2011 @ 12:22 | Svar

 2. Kommer det ny rapport?
  Litt av en gjeng, virker det som 🙂

  Ha en avslappet tirsdagskveld 🙂

  Kommentar av mormor — oktober 18, 2011 @ 15:27 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: