millenblogg

oktober 20, 2011

Miljøgaranti på elkraft?

Filed under: Økonomi,Teknologi — millenblogg @ 11:38

Manglende elementær begrepsforståelse i forbindelse med elektrisitet har gjort det enkelt for kraftleverandørene å forvirre forbrukerne. Slik at forbrukernes ønske om å leve miljøbevisst kan benyttes for å kapre kunder fra hverandre.

Vi observerer at stadig flere kraftleverandører går ut med kampanjer om å kjøpe «helt ren strøm»! Og tilbyr å gi en miljøgaranti på kjøpet.

Her sauses sammen begreper som energi, strøm, kraft og renhetsgrad på strømmen. Godt hjulpet av journalister som ikke har peiling på hva de skriver om. For eksempel i dagens lokale blekke, Tidens Krav, hvor man kan lese at det nystiftede selskapet For Better Days skal levere helt ren strøm til kunder over hele landet.

Nå er det bare det at strøm ikke har noen egenskap som omfatter renhetsgrad. Elektrisk strøm er elektroner i bevegelse gjennom en leder. Og elektronene er hverken rene eller skitne. Derfor er det meningsløst å snakke om ren strøm. Alle forbrukere som er knyttet sammen i samme distribusjonsnett, benytter den samme strømmen for å ta ut den energien de har behov for. Energien trykkes inn på distribusjonsnettet av flere produsenter, både de som produserer på en «ren» og de som produserer på en «skitten» måte. Hvilket betyr at det er  selve produksjonen som kan karakteriseres som «ren» eller «skitten». Ikke strømmen.

Miljøgarantien er således ikke noe annet enn at en leverandør trykker en viss mengde energi inn på nettet som er produsert miljøvennlig. Det vil si ved hjelp av bærekraftige ressurser som vind- eller vannkraft. Men samme leverandør har kanskje kunder som tilsammen bruker mer energi enn det han skaffe fra «ren» produksjon. Han må da inngå avtaler om kjøp av energi fra kull- eller atomkraftverk for å dekke sine kunders behov. Disse kull- og atomkraftverkene er jo fysisk tilknyttet distribusjonsnettet hele tiden og trykker på med sin energi kontinuerlig. Ingen forskjell der altså. Eneste forskjellen er at det skjer en fakturering fra den «skitne» produsenten til den leverandøren som utad tilbyr «ren strøm». Som igjen på sin side fakturerer sine kunder.

Den såkalte miljøgarantien består i et stykke papir som utstedes til de kunder som ønsker å betale for papiret. Og kan bare utstedes for salg av den mengde rent produsert energi som leverandøren enten produserer selv eller kjøper fra andre. At leverandøren ikke selger miljøgarantier for en større mengde enn det han kan tilby som rent produsert, overvåkes av Statnett. Betryggende?

Hvis du har falt av lasset underveis i dette forsøket på å avklare sammenhengene i denne businessen, så studer eksemplet i tegningen nedenfor:

I tillegg kan du lese mer her , her og her.

Så kanskje du ser at keiseren ikke har klær på seg? Eller i hverfall er ganske tynnkledd!

NB! Siste! Les her: e24, 11.11.2011: Filleristes av Forbrukerombudet

.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: