millenblogg

oktober 26, 2011

Morgenstemning

Filed under: Meteorologi,Som dagene går — millenblogg @ 10:07

For tredje dagen på rad, våkner vi til vakkert høstvær her i Kristiansund. Sol fra blå himmel og en svak, varm vind fra øst. Temperaturer over femten grader. Det har faktisk vært over 17 grader midt på dagen de siste to dager. Og vi skriver den 26. oktober. Dette må være det som kalles «Indian Summer.»

Rent meteorologisk er det enkelt å beskrive fenomenet. Det dreier seg om den såkalte Føhn-effekten. Hvor luften blir presset opp på den ene siden av et fjell, for eksempel på sørøstsiden av Dovreplatået. Og etterhvert som den kommer høyere opp, blir trykket mindre. Den utvider seg og mister varme. Hvis den da inneholder tilstrekkelig vanndamp, vil vanndampen fortettes og danne skyer og eventuelt nedbør. Temperaturfallet vil da skje etter det vi kaller fuktigadiabaten, dvs, ca. 0,5° C for hver 100 meters stigning. Når så luftmassen har kommet over fjellet og fortsetter sin ferd nordvestover, synker den til et lavere nivå igjen. Da skjer det motsatte. Luftmassen kommer under høyere trykk, presses sammen og blir derved varmere. Men nå er luften tørr fordi den har avgitt fuktighet på den andre siden av fjellet. Så oppvarmingen blir større her enn nedkjølingen på den andre siden. Faktisk ca. 1.0 ° C for hver 100 meters fall. Dette er det som kalles tørradiabaten. Netto resultat for avkjøling og oppvarming, blir derfor  ca. 0,5° C for hver 100 meter luften blir presset opp og faller ned. Hvis vi da sier at Dovreplatået  er 1000 meter over havet, skulle det tilsi en netto oppvarming på 5° C fra luften forlot havnivået på østlandet til den når havnivået her på nordvestlandet. Med andre ord, luft som forlot Oslo med en temperatur på 10° C, vil ha en temperatur på 15° C når den ankommer Kristiansund. Oslo får overskyet vær med nedbør, og vi får blå himmel med sol som ytterligere bidrar til gode temperaturer på dagen!

Men nå var det egentlig ikke den fornuftmessige forklaring på fenomenet, som var vårt anliggende.

Det var mer den følelsesmessige siden av saken. Opplevelsen av finvær. Det å kunne oppholde seg ute i bare T-skjorte og sommerbukse uten å fryse. Det er vanskeligere å beskrive enn den fysiske årsakssammenhengen.

.

Morgenstemning utenfor kontorvinduet

Men selv om vi personlig har lettere for å beskrive konkrete, fysiske forhold enn de følelsesmessige, betyr det ikke at vi ikke opplever de sistnevnte. For det gjør vi. Vi føler at vi blir lett til sinns og i regelrett godt humør når været er slik. På vår daglige vandring langs kaia, stopper vi lettere opp og prater med folk vi treffer. Både de vi kjenner godt fra før og mer perifere bekjentskaper. Og det virker som om alle føler det samme. I går for eksempel, brukte vi to timer på turen langs kaia. En tur vi vanligvis gjør unna på en halv time i sørvest kuling og regn.

Vi synes også å observere at temavalget blir påvirket av været. Regner og blåser det,  og i tillegg temperaturer under 10° C, blir det gjerne fokusert på allehånde mangler i «dagens samfunn». Men når Føhnvinden stryker mildt over Nordvestlandet og sjelene som bebor kyststripen, ja da blir temavalget et annet. Da spørres det etter hvordan man har det. Egentlig. Om barn og barnebarns velbefinnende. Og om man har klargjort båt og hytte for vinteren. Og om man har fått anskaffet seg ved for vinteren.

Det ser ut til at han hadde helt rett, skoleeleven som skulle skrive stil om sammenhengen mellom natur og menneskene som bor i forskjellige deler av landet. Som eksempel på samsvar mellom disse to, nevnte han: «Se bare på Smøla. Øya er flat og vindfull!»

Han hadde oppdaget  sammenhenger vi knapt hadde tenkt på. Men jamen kunne det ha vært interessant å fått litt forskning på slike sammenhenger. I hvilken grad er vi fysisk og psykisk påvirket  av naturen og været der vi bor?

Kunne det ha vært et prosjekt i Vitenskapsåret?

Men akkurat nå, her vi sitter på kontoret og nyter synet av det fine høstværet, gir vi oss heller hen til kunsten, og lytter til Edvard Griegs:  Morgenstemning .

.

Reklamer

1 kommentar »

 1. Så dukket glemt lærdom frem. Godt.
  Hygg deg med Grieg og sommerklær, så lenge du kan.

  Ha en fin kveld 🙂

  Hei mormor.

  Takker for kommentar og gode ønsker. Men jeg er redd for at ikke finværet holder fram til helga. Fruen kommer hjem fra Oslo i morgen (det vil si i dag når dette skrives) og da går torsdagen med til totalrengjøring, tenker jeg. Men det passer jo bra med finvær så jeg får luftet ut litt her mens jeg vasker! 😉
  millenblogg

  Kommentar av mormor — oktober 26, 2011 @ 18:17 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: