millenblogg

desember 17, 2011

Smørmangel og andre mangelvarer

Filed under: Økonomi,Politikk — millenblogg @ 10:11

Vi leser i avisen at det er smørmangel i Norge. Visstnok som et resultat av Tines manglende evne til å regulere markedet. I følge de samme aviser skal dette i hovedsak skyldes at for meget melk har vært benyttet til å produsere Jarlsberg ost  til det amerikanske markedet. For så å dumpes der med subsidiert pris.

PENGENE STYRER: «Tine og Nortura styres av økonomer med beinhardt fokus på økonomi, og hensynet til eierne (leverandørene) og matvaresikkerheten i landet kommer langt ned på prioritetsrekken», skriver artikkelforfatteren.Jaja, statlig markedsregulering kan gi mange rare utslag. Situasjonen minner litt om den vi kunne lese om fra Sovjetunionen på 60- og 70-tallet. Men bare litt. For vi har faktisk tro på at Tine og Landbruksmyndighetene klarer å regulere markedet igjen før noen sulter i hjel i dette landet.

En annen sak er det prinsippielle spørsmål om en økonomisk aktør som jo Tine er, også er den best egnede til samtidig å være den statlige markedsregulator. For om ikke å snakke om vi i det hele tatt har bruk for en slik. Uten å gå for dypt inn i den debatten, så minner det oss litt om bukken og havresekken. Det kan bli litt vanskelig å skille mellom vaktrollen og egen sult.

Ellers har vi kunnet observere at ikke bare smør, men også andre landbruksprodukter har vært omtalt som mangelvare i riksdekkende media i den siste tiden.  Allerede den 09. november kunne vi lese om frykt for mangel på pinnekjøtt til jul. Denne gangen var det den andre markedsregulatoren, nemlig Nortura, som ikke hadde gjort leksa si.

Men vi har også kunnet lese om at det er registrert mangel på viktige medisiner, at NSB mangler sitteplasser, at representantskapet til Norges Bank mangler kompetanse til å kontrollere Oljefondet, at homofile mangler perspektiv  og at Politiet mangler varetektsplasser. For ikke å snakke om pengemangelen i Europa for tiden! Bare for å nevne noen av de mangler vi fant beskrevet i media etter et søk på internett. Faktisk så fikk vi tilslag på 20.900 artikler  om mangler i løpet av 0,22 sekunder!

Det er i det hele tatt ikke mangel på mangler i dette «verden beste land», ser det ut til.

Vi har ikke lest alle 20.900 artiklene, men det forekommer oss at det ikke er nevnt noe om mangel på stoff i avisredaksjonene etter at Breiviksaken er tynet ut til det ytterste i flere måneder etter den tragiske hendelsen. Heller ikke har vi funnet noen artikkel om mangel på magamål eller generelt perspektiv på tilværelsen i den norske befolkning. Ja, bortsett fra Navarsetes kommentar til smørmangelen, da. Den var kanskje på sin plass.

Så, i mangel av noe mer fornuftig å si i denne omgang, nøyer vi oss med: god helg!

Reklamer

1 kommentar »

  1. Hadde dette vært en bil med en brøkdel av disse manglene hadde den blitt avskiltet med kjøreforbud på stedet.
    Så sant, så sant. Glad for at jeg ikke er en bil!
    Millenblogg

    Kommentar av reidar — desember 18, 2011 @ 11:20 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: