millenblogg

desember 27, 2011

Normalt?

Filed under: Meteorologi — millenblogg @ 16:20

Dette blir normalt, hevder VG etter at vi har hatt besøk av stormen Dagmar her på Nordvestlandet i romjula. Og illustrerer påstanden med et bilde av en lystbåt slengt opp Førsteside VG 27.12.2011i fjæra etter stormen. Samtidig som de klistrer på noen spådommer om at vi vil oppleve mer nedbør, sterkere vind og oftere stormflo.

Beskrivelser i komparativ, som en norsklærer ville ha sagt det. Komparativ betyr som kjent «sammenlignet med». Men VG glemmer å fortelle hva de sammenligner med. Er det fjoråret, de siste 10 år, 30 år, 60 eller 100 år? Påstandene blir derfor litt meningsløse for den som tar dette alvorlig og gjerne vil undersøke litt på egen hånd. For å se om det stemmer. Eller om det bare er et førstesideoppslag med hovedformål å komme med sjokkerende påstander for å fremme løssalget.

Vi skulle så gjerne ha undersøkt sannhetsgehalten i disse påstandene, men det blir litt vanskeligere når presisjonsnivået er så lavt som det fremgår av både forsiden og av artiklene inne i avisen.

For slik det faktisk forholder seg, så kan enhver tolkning av utsagnene bli sanne. Eksempelvis hovedpåstanden: «Dette blir normalt». Kan det være at det betyr at løssalgsavisene blåser opp enhver normal høst- og vinterstorm til «ekstremvær» i framtiden? Er det denne oppblåsingen som blir normal?

Er det været i seg selv som forandrer seg over tid? Eller er det skadeomfanget?

Ut fra mediadekningen er det mest naturlig å tro at det dreier seg om skadeomfanget. For rapportene er ledsaget av bilder av ødelagte båter, hus og veier. I tillegg til historier om fly-, tog-, buss- og båtpassasjerer som blir forsinket.

Ja, alt dette er normalt. Og ville ha vært det selv om været hadde blitt litt bedre over tid! For det har skjedd en endring i folks forhold til været.

Før i tiden bygde man hus i skjul for været. Vestveggen var ofte uten vindu. Mens man i dag bygger på toppene med store panoramavindu mot vest. For å få utsikt. Landsdelene hadde sine stedsegne byggeskikker hvor man tok hensyn til erfaringene til de foregående generasjoner.  I dag bygger man ferdighus eller benytter moderne og lette bygningsmaterialer som ikke er egnet her på Nordvestlandet hvor høst- og vinterstormer har vært en del av hverdagen i generasjoner. Ikke rart at husene rives i stykker og tak flerres av. Zandatak festet med en spiker i nedkant av annenhver stein i kun den nederste raden! Det er normalt. Og det blir da normalt at steinene løsner i en alminnelig full storm.

At flere fritidsbåter slenges opp på land er heller ikke unormalt. Vi har fått god råd i dette landet og flere har råd til å anskaffe seg fritidsbåt. Også de som mangler sjøvett. De få som eide båt før i tiden var enten erfarne sjøfolk og fiskere eller hadde tilstrekkelig god råd til å leie profesjonelle sjøfolk som passet båten deres. Nå ligger båtene fortøyd til flytebrygger i såkalte marinaer. Der ligger de utsatt til uten tilstrekkelig værdekning og tilsyn. Jfr. båthavnene i Molde kontra Kristiansund. Sjekk på Google Earth. Tilsyn som bl.a. omfatter daglig kontroll av gnag og styrkereduksjon i fortøyningstrosser som følge av ultraviolett lys. Vi kunne ha sagt mer om dette amatørskapet som forskyver kostnadene med dårlig båtvett over på andre gjennom forsikringen, men vi tror at leserne forstår tegningen allikevel. Så vi skal det ligge.

Normalt er det også at transportmidlene utsettes for forsinkelser under en normal storm. For ikke å snakke om under en orkan. Det som er nytt i denne sammenhengen er at det er så mange fler som rammes av slike forsinkelser. Fordi det er flere som reiser. Også mennesker som mener at deres navle er jordens sentrum. Og da blir det selvfølgelig katastrofe når man ikke rekker hjem til jul. Eller tilbake til jobben hvor alt vil stoppe opp hvis man ikke er tilstede. Mobiltelefoner med SMS og MMS gjør det enkelt å sende katastrofemeldinger til løssalgspressen og TV som på sin side får tilgang på helt ferske «nyheter». Scoop? Hvor mange TV-reportere skal vi få se stå der i vinden og prate skit?

Dersom man ser bort fra slike endringer som gjelder skadeomfanget når man skal vurdere om været er blitt dårligere nå sammenlignet med tidligere, så står man igjen med et rent statistisk materiale basert på meteorologiske målinger. Disse kan studeres og behandles med vitenskapelige metoder. Tatt i betrakning av at slike målinger kun finnes for de godt og vel siste hundre år, vil heller ikke dette gi noen sikker konklusjon om klimaet er i ferd med å endre seg i retning av mer ekstremt vær.

For den som er interessert, vil vi anbefale boken «Norsk vær i 100 år» av Gustav Bjørbak, utgitt på Teknologisk forlag. (ISBN 82-512-0527-1). Her finner man beskrivelser av været, år for år, med tall for temperaturer og nedbør. Mer info om faktiske klimaendringer kan du finne på Meteorologisk institutt sin sider om temaet.

Kanskje man etter å ha studert disse kildene kommer fram til at VG’s overskrift heller burde ha vært: «Dette ER normalt», istedet for «Dette BLIR normalt». Hvis det er været man snakker om ja, og ikke skadeomfanget forårsaket av vår tids ignoranse av været slik det faktisk er og har vært i generasjoner.

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Og så er det stadig historiske saker av lav verdi som skjer og vi er historieløse og tror.
  Godt nytt år 🙂

  Jepp. Og godt nytt år til deg også.
  Millenblogg

  Kommentar av mormor — desember 29, 2011 @ 16:14 | Svar

 2. Genialt skrevet Emil !

  Kommentar av Øystein Weiseth Meek — desember 31, 2011 @ 17:58 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: