millenblogg

mars 11, 2012

Statistikk

Filed under: Vitenskap — millenblogg @ 09:52

«Det har aldri vært tryggere å fly», skriver Aftenpostens nettutgave i dag. Og fortsetter med: «Statistisk sett skal du fly hver dag i 7000 år før du styrter».

Boeing 737-883 aircraft pictureStatistisk sett, ja. Det er mye moro man kan få ut av statistikk. For det er jo ingen som flyr hver dag i 7000 år. Og dermed er det ingen som blir utsatt for flystyrt!

Minner litt om han som sitter med ene beinet i en bøtte med isvann og det andre beinet inne i peisbålet. Statistisk sett har han det gjennomsnittlig svært bra!

Problemet med statistikk er vel formidlingen. Det er når resultatene av målinger og statistiske beregninger skal formidles til folket, av journalister som ikke har kunnskap om statistikk, at det svikter. Når det skal populariseres slik at det samtidig skaper oppsiktsvekkende overskrifter som selger. Det er når journalisten forsøker å trekke konklusjoner på grunnlag av vitenskapelige fakta, at det går galt. I de fleste tilfeller blir det bare morsomt å lese de stupide skriveriene. Sånn sett  bidrar slike artikler til å bevare sinnets helse i befolkningen. En god latter forlenger livet, sies det. Men noe særlig opplysende er det ikke.

.

PS. Vi elsker å fly. Men hater ventetiden på flyplasser!

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: