millenblogg

april 1, 2012

Reaksjon

Filed under: Filosofi,Politikk — millenblogg @ 09:20

Reaksjon er et begrep med mange betydninger. Den opprinnelige og kanskje mest kjente betydning av begrepet kjenner vi fra fysikken. Nærmere bestemt fra Newtons tredje bevegelseslov i den klassiske mekanikken. Som sier at enhver kraft som virker på et objekt har en tilsvarende like stor kraft som er rettet motsatt. Aksjon – reaksjon.

Det er denne reaksjonskraften som er utnyttet i rakett- og jetmotorer. Gasstrøm ut, rettet bakover (aksjon) – rakett og fly drives framover (reaksjon).

Så om man sier at det er aksjonen eller reaksjonen som driver raketten eller flyet fremover, kommer ut på ett. For den ene kan ikke eksistere uten den andre.

Slik er det kan hende på andre områder hvor begrepet reaksjon benyttes.

Og det er mange. Man snakker om muskulære reaksjoner, reaksjoner på lys (fotosyntese), nukleære (fusjon, fisjon), kjemiske, allergiske, årsaks-virkningsreaksjoner (kausalitet), følelsesmessige og politiske reaksjoner, bare for å nevne noen.

Men det er de sistnevnte som opptar oss mest. Nemlig de politiske reaksjoner.

På dette området er begrepet reaksjon svært interessant.

I det politiske liv utfolder det seg et spill mellom aktørene som blir observert gjennom media av de som står utenfor spillet, men som blir berørt av det. Og som reagerer. Enten positivt eller negativt.  Reagerer man positivt, blir man betraktet som progressiv, nyskapende, moderne. Selv om man bare er «politisk korrekt«. Hvilket innebærer at man kun er en opportunist som følger mainstream mening uten selv å tenke.

Hvis man derimot reagerer negativt på politikken, blir man gjerne stemplet som bakstreversk, gammelmodig eller reaksjonær. Begreper som den politiske venstresiden forsøker å knytte til konservatisme. I venstrepolitikkens ytterste konsekvens, kommunismen, var det å bli kategorisert som reaksjonær, jevngodt med dødsdom. Da var man en fiende av staten og hadde ikke livets rett.  I dagens Norge tar man ikke livet av politiske motstandere i bokstavelig forstand, men vi ser ofte forsøk på drepe politiske motstandere ved å stemple deres meninger som reaksjonære. Fremskrittspartiet er utsatt for en slik behandling fra et bredt spekter av politikere og journalister med tilgang til massemedia.

Bare så det er sagt, vi er hverken medlem av Fremskrittspartiet eller har noensinne stemt på dem. Det er prinsippet vi her snakker om.

De deler av det politiske miljø som betrakter seg selv som progressiv, nyskapende og moderne vil gjerne ha radikale endringer i det eksisterende samfunnssystem. Og begår ofte den feilen å tro at endring er ensbetydende med bedring. Vi ser dette spesielt når det kommer til reformer. NAV-reformen, reformene i skoleverket og i helsevesenet. Disse reformene hadde tjent på å blitt underlagt litt konservativ tenkning. I denne sammenheng: konservativ i betydningen å ta vare på det gode. Å ikke slå ut barnet med vaskevannet så å si. Gode intensjoner gir ofte dårlige resultater dersom man ikke tenker nøye gjennom alle konsekvenser ved endringer. Det gjelder både i smått og stort. Derfor vil konservativ tenkning bety at man tar det litt med ro og vurderer de negative sidene også før man «reformerer».

Politikere blir i Norge gitt et 4 års mandat til å styre på velgernes vegne. Det gir knapp tid til å tenke ut de negative konsekvensene. For man må jo ha noe å vise til etter disse 4 årene hvis man skal sikre seg gjenvalg. En reform er derfor som en bauta, et minnesmerke over utført politisk håndtverk. Noe man kan peke på og si: «Dette gjorde vi!» Så får det heller være som det vil at både NAV, skolen og helsevesenet totalt sett ble dårligere etterpå. For ikke å snakke om innvandrings- og asylpolitikk, eller uhjelp. Det sier man ikke. Det ville være reaksjonært.

Når konservative politikere påpeker at det ikke er revolusjon, men langsiktig møysommelig arbeid med små forbedringer som gir minst uheldige konsekvenser, da blir de oppfattet som reaksjonære, bakstreverske og gammelmodige.

Hvis dette pågår lenge nok, kommer reaksjonen. Den politiske opposisjon føler ikke at den blir hørt eller tatt hensyn til. Selv om maktgrunnlaget for de regjerende er syltynt. Bare tenk på at SV sitter i Regjering. Et parti som såvidt er over sperregrensen for i det hele tatt være representert på Stortinget. Men med statsråder som uttaler seg skråsikkert om egen fortreffelighet. Ikke mye ydmykhet i forhold til de negative sider av politikken som føres.

Reaksjonen kommer i form av politikerforakt, manglende interesse for politisk arbeid, ekstremisme, oppgitthet i befolkningen generelt. Vi har allerede sett uhyggelige konsekvenser av ekstremisme som resultat av ikke å bli hørt. Det er nok å skrive ABB for å forstå hva vi snakker om. En sykelig, men dog prinsippielt logisk reaksjon, sett fra gjerningsmannens ståsted. En reaksjon fra et sykt sinn, mener noen. Men allikevel var handlingen en reaksjon på det ABB oppfattet som manglende mulighet til å bli hørt for sine ideer. Et tragisk og forhåpentligvis enkeltstående eksempel på ekstremisme som reaksjon på en progressiv asyl- og innvandringspolitikk.

Kanskje mer alvorlig er reaksjonen hos folk flest på all annen progressiv politikk.  Politikerforakten og oppgittheten mange føler når de blir konfrontert med resultatene av denne.

Det sies at det er en grunn til at vi er skapt med to ører og bare en munn. Og vi kan føye til: en hjerne som er i stand til å tenke i både rom og tid.

Det hadde vært ønskelig om flere kunne ha tatt seg dette ad notam!

Som en reaksjon på det som ørene oppfatter og hjernen er i stand til å bearbeide.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: