millenblogg

mai 15, 2012

17. mai talen

Filed under: Kultur,Politikk — millenblogg @ 09:44

17. mai talen.

Som aldri ble holdt.

Gratulerer med dagen, alle sammen!

Vi har mye å gratulere hverandre for i dag. Vi bor i et land som flere ganger er blitt benevnt som det beste landet i verden å bo i. Og det er ikke uten grunn. Vi har faktisk mye å glede oss over. Ikke bare i dag, men hver eneste dag i året.

Vi opplever en materiell velstand som knapt var tenkelig for bare en generasjon siden.

Årsaken til at det er blitt sånn, er sammensatt. Noe er ren og skjær Askeladden-flaks. Som oljeressursene utenfor kysten vår. Mineralene i fjellene våre. Fossene og skogen. Fisken i havet. Ressurser som bare har ligget der i tusenvis, ja millioner av år.

Men disse ressursene hadde blitt liggende til evig tid hvis det ikke hadde vært for et folk som hadde sett mulighetene. Og tatt jobben med å finne metoder til å utvinne og utvikle dem. Men også vært villige til å ta slitet og savnet som har vært knyttet til dette arbeidet.

For en generasjon siden var Norge et av Europas fattigste land.

Men i tillegg til ressursene og arbeidsvilligheten har vi også hatt politikere som har hatt tidsperspektiv ut over egen generasjon. Som har hatt vyer ut over neste valg. Og vært villige til å satse stort for å bygge ut landet. Med hjelp av en befolkning som på sin side har vært villige til å ta slitet. I håp om at kommende generasjoner skal få det bedre. Man har hatt tidsperspektiv på ting.

Da vi fikk vår grunnlov den 17. mai 1814 var vi ikke en fri nasjon. Vi var en vasallstat under svenskekongen. Som hadde vunnet Norge i krig mot danskekongen. Som på sin side hadde tatt for seg av våre ressurser i rikt monn og bygget ut Danmark.

Først i 1905 ble vi kvitt svenskekongen som hersker. Uten at en dråpe blod ble spilt.

Alt dette kan vi takke våre fremsynte politikere for. De spilte et høyt spill, men de visste hva de gjorde. Både Eidsvollsfedrene i 1814 og Stortingsrepresentantene i 1905.

De ville ha et fritt land med en befolkning som fritt fikk bestemme sin egen skjebne. Gjennom demokratiske valg.

Men et folk får ikke demokrati kun ved valg alene. Det kreves delaktighet. Folket selv må delta i prosessene hvor man trekker opp de lange linjer for landets utvikling. Da vil det kreves at folket får uttrykke seg fritt. Talefrihet vil da være en helt grunnleggende forutsetning for et ekte demokrati. Og talefriheten på sin side må innebære at også den som ikke er enig, også får rett til å hevde sitt syn. Og flertallet må lytte til mindretallet. Ellers får vi et flertallets diktatur i stedet for demokrati.

Dette har vi lyktes med i Norge.

Spørsmålet blir da: Hvor går vi videre?

Verden rundt oss har endret seg mye siden 1814. Og Norge som resultat av det. Vi har opplevd 5 års okkupasjon. Med knebling av talefrihet og direkte blodsutgytelse. Mange ofret livet og helsa for å få et fritt Norge igjen i 1945.

Etter 1945 har verden endret seg i en takt man knapt trodde var mulig før krigen. Frigjøring av kolonier over hele verden har vel kanskje vært den viktigste beveggrunnen til de store samfunnsomveltninger. På samme måte som vi ble frigjort fra Danmark i 1814 og fra Sverige i 1905. Men desverre ikke med samme gode resultat som vi har opplevd.

Befolkningen i mange av de tidligere koloniene sliter ennå med et dårlig resultat etter frigjøring. Diktatur og despoti er ikke uvanlig i de tidligere koloniene. Politiske eksperimenter som kommunisme og religiøs fanatisme har påført mange smerte og død. Og gjør det den dag i dag.

Det er derfor ikke rart at vi opplever en ny folkevandringstid i våre dager.

Vi ville ha deltatt selv hvis situasjonen var omvendt. Hvis det var fred, frihet og velstand i Afrika. Og krig, tvang og fattigdom her i Norge. Så det er ikke så rart at mange ønsker å komme hit. Eller til et hvilket som helst land hvor forholdene er bedre enn det de ble født i.

Dette er situasjonen vi står overfor. Millioner av mennesker som lever under forhold vi knapt kan forestille oss. Med sult og undertrykkelse som daglig tilværelse. Og som befinner seg kun noen flytimers vei unna oss. Det er teknisk mulig i vår tid å forflytte seg fra en side av jorden til en annen i løpet av noen timer. Vi er alle kommet tettere inn på hverandre enn vi noen gang tidligere har vært. Og det er ikke lengre mulig å late som om ikke naboen sulter. Når han står og banker på døra di hver dag.

Så hva gjør vi med dette?

Låser døra? Eller slipper inn alle som banker på? Eller hjelper dem der de bor?

Svaret på dette spørsmålet vil avgjøre hvordan våre etterkommere vil oppleve Norge på 17. mai om 100 år. Det er derfor av helt avgjørende betydning at dagens folkevalgte har samme perspektiv på sine handlinger som Eidsvollsfedrene hadde da de skrev Grunnloven i 1814. Og makter å skille mellom nytte, humanisme og naivitet.

Vi andre kan bidra med saklige meninger og hardt arbeide for å utvikle Norge videre som verdens beste land å bo i. Og slutte å syte for bagateller. Tenk litt på det. I dag.

Til lykke med dagen!

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Jeg tror at det beste og riktigste er å hjelpe mennesker der de er. Og legge til rette for at land kan bygges på folkets vilje. Dersom man snakker om Afrika, er det vel etterlatenskaper i form av grenser lagt i kolonitiden, som ødelegger mye. Og at demokrati faktisk må læres, på et vis. At man anerkjenner sin neste som like mye verdt og like verdifull som seg selv. Ikke segregere innbyggerne etter kjønn, kan være et startsted. Kanskje? Ikke la religiøse og stivbente dogmer rå.
  Bare noen mormortanker i forbifarten.
  Ha en flott 17. mai og heie på grunnloven.

  Mormor.
  Takk for innsiktsfull kommentar.
  Millenblogg

  Kommentar av mormor — mai 15, 2012 @ 16:20 | Svar

 2. Flott tale og du reiser mange viktige momenter. Gratulerer med dagen til deg også.

  Takk for hyggelig tilbakemelding. Da var det noen som «hørte» talen allikevel, da.
  Millenblogg

  Kommentar av livsgleder — mai 17, 2012 @ 19:53 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: