millenblogg

september 15, 2012

Det ryker fra andre skorsteiner

Filed under: Historie,Skipsfart — millenblogg @ 11:25

«Det ryker fra andre skorsteiner!», er et uttrykk som har brent seg inn i vårt minne siden første gang vi hørte det.

Søsterskipet MS Acadia Forest på Missisippi River

Klikk på bildet for en filmsnutt

Det hadde seg slik at vi i 1977 seilte som overstyrmann på LASH-skipet MS Atlantic Forest som lå ankret på reden utenfor Sheerness ved munningen av Themsen. Vi hadde allerede i 1970 seilt på søsterskipet MS Acadia Forest som 2. styrmann. Dette var for tiden svært avanserte skip med en komplisert tungløftskran og system for lasting og lossing av lektere direkte om bord.

Lasting, lossing og sjødyktighet var blant overstyrmannens ansvarsområde. Losseoperasjonene var igang og vi sto ved rekka og pratet med skipsføreren.

.

…og en annen filmsnutt her

Vi har desverre glemt hans navn, men etter å ha seilt sammen om bord Atlantic Forest i et halvt år, var vi blitt godt kjent med hverandre og hadde et vennskapelig forhold. Vår hustru var påmønstret som messepike i offisersmessen. I løpet av dette halve året hadde vi knapt vært i land hverken i «hjemmehavnen» New Orleans eller i de europeiske havnebyene vi anløp. For ikke å snakke om Jeddah i Saudi Arabia som var en annen destinasjon vi frekventerte.  Skipsføreren syntes det var for galt at vi ikke hadde hatt anledning til å ta en fridag sammen med vår hustru og gå i land for shopping og kanskje et restaurantbesøk i løpet av denne tiden. Så han nødet oss til å ta en fridag med fruen på land mens lossingen pågikk..

«Det går ikke!», sa vi.

«Hvorfor ikke?»

«Går jeg fra borde og overlater losseoperasjonene til andre, med kontinuerlig trimming av ballasttanker så lenge kranen på 450 tons pluss en 400 tons lekter beveger seg langs det 250 meter lange dekket, vil det gå til helvete. Det blir moment av slikt, det vet du like godt som meg. Og det kreves årvåkenhet og kontinuerlig jobbing for å holde henne på «even keel» under lossingen. Litt ut av trim, og lekterne kiler seg fast i guidene ned i lasterommet! »

«Phø! Ser du båtene som ligger ved kai der inne?»

«Ja.»

«Det ryker fra de skorsteinene også.»

«Ja, det ser jeg.»

«Men du er ikke om bord der!»

Da gikk det opp for oss at han hadde jo helt rett. Vi var ikke uunnværlige. Det var en erfaring vi har tatt med oss videre i livet. Ingen er uunnværlige! Så vi tok med oss vår frue og gikk i land for shopping og restaurantbesøk i Sheerness.

Men så hendte det som har fått oss til å tvile. Og har gitt oss en tvil som vi har slitt med siden. For da vi kom om bord igjen sent på kvelden, lå MS Atlantic Forest stille og forlatt på reden. Alle taubåter som skulle frakte lektere fra skipet var borte. Krana sto stille, parkert ved treerluka og det var ingen synlig aktivitet om bord. Men vårt ørneblikk kunne raskt konstatere at MS Atlantic Forest lå med kraftig akterlig trim.

Vi skjønte problemet. De hadde ikke passet på trimmingen. Med det resultat at en lekter hadde kilt seg fast mellom guidene i lasterommet. 400 tonn sto dønn fast. Alle operasjoner stoppet. Det ville bli en helvetes jobb å få lirket lekteren i posisjon igjen. Først ballasttrimming for å få henne på even keel. Så overstyring av sikringsbegrensninger på vinsjemotorer og forsiktig løfting på den ene siden. Et svært risikabelt arbeid med 400 ton hengende i hivet.  Så vi gikk opp på skipperens lugar hvor vi ble budt inn på en nightcap. Han satt smilende i godstolen og ønsket oss velkommen inn.

«Jeg tror pinadø at det ikke ryker lengre fra de andre skorsteinene, heller», sa han.

«Skål!», sa vi.

Og har resten av livet spekulert og tvilt på både oss selv og alle andre…

Reklamer

1 kommentar »

  1. Man skal aldri undervurdere realkompetanse!

    Hehe! Nei, det er så sant som det er skrevet, sa jenta!
    Millenblogg

    Kommentar av Bjarne Hansen — oktober 13, 2012 @ 20:40 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: