millenblogg

september 27, 2012

Urban arkitektur

Filed under: Som dagene går — millenblogg @ 13:44

Det er ikke riktig å gjøre forskjell på folk. Ikke på småfugler heller. Alle skal ha de samme muligheter til å overleve, enten de bor på landsbygda eller i byen. Vinteren er minst like kald og det er like vanskelig å skaffe mat i byen som på landet. Tenkte vi, og monterte en ny foringsautomat i syrinbusken utenfor huset vårt i byen.

Urban arkitektur?

Men vi er ikke bare opptatt av etiske spørsmål. Også estetikk er vårt anliggende. Så rural arkitektur med foringsautomat i dalabrun tømmerstil ville ha vært et stilbrudd i gjenreisningsbyen Kristiansund. Den polykrome by. Operabyen. Baillsund. Kjært barn har mange navn. Men alle benevnelsene har det til felles at de representerer innbyggernes engasjement for det estetiske. Det være seg arkitektur, musikk, dans, sang og mat.

Vi kunne derfor ikke bare slenge opp ei tømmerhytte som foringsautomat.

Jakten på en foringsautomat i urban stil endte derfor opp med en grønn, rund sak med et tak i kjegleform. I plast! Kanskje ikke helt «comme il faut» i forhold til etterkrigsarkitekturen, men kan gå for å representere jugendstilen i byen som brant i 1940. Fargen matcher i hvert fall den solgule veggen på vårt hus fra 1947. Og urbant er det, ihvertfall!

Og brukerne har satt pris på tiltaket. Da vi ankom vår bolig i dag, var et titalls gråspurv i full sving med å ta til seg solsikkefrø fra foringsautomaten, mens noen satt i syrinbusken og ventet på tur. Mens andre igjen spaserte på

.

Bytravelhet på fortauet

fortauet ved siden av og plukket opp frø som var falt ned fra jugendstilforingsautomaten.Desverre fikk vi ikke tatt bilde av flokken i syrinbusken og på foringsautomaten, for spurvene er noen sky skapninger og fløy hurtig bort da vi nærmet oss med kameraet. Egentlig ikke så så rart når man tenker på den erfaring de måtte ha i forbindelse med omgang med homo sapiens. Vi kjenner den følelsen.

Men vi ser klart at det snart kan være på tide med en tur utenbys. For nå trenger også vi påfyll. Om ikke av solsikkefrø, så i hvert fall mentalt. Dette begynner å bli vel mye Trangvik.

Vi ser det!

.

.Klikk på bildene for større versjon

Reklamer

1 kommentar »

 1. Tilnærmet Jugend og veldig etterkrigs, skulle passe bra den foringsautomaten der 🙂
  Da er fuglene fornøyd og med en liten tur utenbys, blir det vel «skikk» på deg også 🙂
  Oversettelse ligger klar 🙂
  Ha en flott kveld 🙂

  Takk for hyggelig kommentar. Hvorvidt det blir «skikk» på meg også, gjenstår å se. Jeg har helt sluttet å bruke frasen «det ble da folk av oss også!» når jeg tar ungdommen i forsvar.
  Ha en god kveld selv!
  Millenblogg

  Kommentar av Mormor — september 27, 2012 @ 22:11 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: