millenblogg

januar 5, 2013

Godt med det som er unnagjort

Filed under: Som dagene går — millenblogg @ 13:25

Godt med det som er unnagjort, sa kjerringa. Og begravde kallen!

Spøk til side. Julefeiringen er unnagjort og alle rester av juledekorasjoner er fjernet. Juletre, adventsstaker, lysslynger,  nisser og kranser er pakket sammen og stuet bort i pappesker på loftet. Egentlig skal denne jobben gjøres den trettende dag jul, altså i morgen, men vi ligger litt foran i løypa i år.

24122012446

Onkel forestår gaveutdelingen. Godt hjulpet av eldste barnebarn.

Det ble en fantastisk flott julefeiring i år. Med alle barn og barnebarn samlet. Hjemme hos yngste datter på selve julekvelden. Og ellers husimellom resten av romjula. Mest nyttige gaver under treet også. God mat og hyggelig samvær mellom store og små. Og mellomstore. Tid for spill, tullprat og latter.

Snøen og issvullene i gaten og på fortauet er borte etter de siste dagers regnvær og plussgrader. Så i går tok fruen spyleslangen fatt og gikk ut og spylte fortauet. Fjernet restene etter sandstrøingen på issvullene og nedfall fra foringsautomaten hvor småspurvene hadde feiret jul. Og når hun først var i gang, så spylte hun likegodt vinduene også. Helt opp til andre etasje. Hun hater skitne vinduer. Noe som medfører en evig kamp mot værgudene her ute ved kysten. For det skal ikke blåse mer enn en stiv kuling, så blir vinduene belagt med saltsprøyt. Som etter hvert tørker og etterlater et grått saltbelegg på glasset. Det må være dette som kalles en Sisyfos-jobb. Men for notre dame er ikke dette noe meningsløst arbeid. Hun gleder seg over rene vinduer så lenge det varer. Og er såre fornøyd med å betrakte livet på gaten utenfor gjennom speilblanke vinduer. Det ligger en god, gammeldags husmorånd i ryggraden på henne. Og vi er en heldig mann som har fått en så dyktig frue.

Men vi får litt dårlig samvittighet når hun holder på slik. Mens vi sitter på kontoret og skriver egen blogg og leser andres. For ikke å snakke om frykten for folkesnakket i lille Trangvik som hun utsetter oss for når hun står utenfor med spyleslangen i fem graders gråvær mens vi selv sitter utsatt til for innsyn til det varme gode kontoret og hamrer løs på tastaturet. Folk tenker nok sitt. Tenkte vi.

Så vi fant fram vaskebøtta og skurefilla og påbegynte en totalrengjøring av det selvsamme kontoret. For når sant skal sies, så har hun faktisk et poeng når hun hevder at det lukter av salong på gammel fjordabåt her inne. Fra den gang røkning var tillatt nede i de trange salongene på fjordabåtene som gikk ut fra Kristiansund og inn til de fjerneste avkroker på Nordmøre. Det var ikke akkurat liljekonvall man tenkte på når man entret en slik salong. For å si det slik. Det gikk mye på Karva blad, Blåstrek og Rødmix den gangen. Med en aroma som ble sittende igjen i skottene og modne i lengre tid. Sammen med pumpelukt fra kjølsvinet ble det en atmosfære som kunne fremkalle sjøsyke hos sarte sjeler allerede før båtene forlot havna.

Ikke helt ulikt vårt eget kontor, når sant skal sies.

24122012451

Konvoluttene er delt ut.

Vi fikk forresten en påminnelse om dette på julekvelden. Under gaveutdelingen. Da barnebarna ble oppstilt foran juletreet og overrakt hver sin konvolutt med et lite, finansielt bidrag som deljulegave fra mormor og morfar. Der sto de da, flott på linje og med forventningsfulle blikk. Alle fire. Hvorpå vi trekker opp fra innerlomma våre forseggjorte konvolutter inneholdende vårt smule finansielle bidrag, samt et illustrert julebrev med noen velvalgte ord til de små. Høflig tok de i mot konvolutten med beskjed om å vente med å åpne den til den eldste hadde lest høyt julebrevet med de dypsindige formaninger. Mens de sto der og ventet andektig, tar det yngste barnebarnet konvolutten opp mot nesen og snuser. «Morfar! Æsj!», sier den lille og tar seg for nesen! Hvorpå de andre små krapylene gjør det samme og hevder at det lukter tobakk av konvolutten. Tobakk! «Æsj og fysj!», sier de i kor. Og vi vurderer et lite øyeblikk å inndra hele julegaven og i stedet sende pengene til fattige barn i Afrika. Men bare et lite øyeblikk. For i det neste, så ler hele selskapet av morfars tidlige gaveforberedelser og oppbevaring av konvoluttene på kontoret en fjorten dagers tid før jul. En oppbevaring som har satt sitt preg på konvoluttene. Både små og store krapyl lo lenge av den episoden. Ja, faktisk måtte vi selv trekke ørlite grann på smilebåndet.

Men vi forbannet oss på at vi på nyåret skulle det gjøres ordentlig bakkstørn på kontoret!

05012013470

Nyvasket kontor.

Så, i går satte vi i gang. Fra og med taklistene og alle veggene helt ned til gulvlisten. Skrivebord, PC, tastatur og skriver samt bokhylle, bord og stoler. Dør og vindu. Alle deler av kontoret fikk smake skurefilla. Måtte skifte vann to ganger underveis. En halv pakke Petterøes nr. 2 ble banket ut av tastaturet når det ble snudd opp/ned. PC-skjermen fikk selvfølgelig spesialbehandling med ekstra myk klut og spesialrensemiddel. Og det ble rent. Og luktfritt! Passet selvfølgelig å oppholde meg lengst mulig i nærheten av vinduet slik at forbipasserende kunne observere aktivitetene på kontoret mens fruen selv spylte fortauet utenfor. Det gjelder å komme folkesnakket i forkjøpet!

Så nå er det rent både ute og inne. Og vi er klar for ettervinteren med stadig lengre dager. Og overnatting på hytta, og odling av sommerblomster, tomater og agurker i drivhuset.

Godt med det som er unnagort!

Reklamer

2 kommentarer »

  1. Godt nyttår Millen 🙂
    Skal si dere har fått våronna over dokker dere to! Skulle bare noen plussgrader til skjønner jeg. Det er godt alt som er gjort ja. Stille rundt dere no etter julebesøket. Koselig at dere kunne være samlet alle sammen. Selv var jeg innover til mor. Ble bare oss to julaften, men det var greit det også. Julebesøk fra Smøla andre dag jul. Koselig etter stille dager 🙂 Så var det tilbake på jobb. Ferdig med varetellinga er vi også. Jippi! Hils din fru. God helg 🙂

    Kommentar av Nora Gundersen — januar 5, 2013 @ 16:35 | Svar

  2. Godt nytt år og godt med alt som er unnagjort. Nå kan våren bare komme.
    Ha en fin helg 🙂

    Kommentar av Mormor — januar 12, 2013 @ 21:54 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: