millenblogg

mars 6, 2013

Etikk og korrupsjon og sånn

Filed under: Økonomi,Politikk — millenblogg @ 11:40

Det er merkelig hvordan enkelte har en evne til ikke å lære. Nå har det vært skrevet i avisene, diskutert på TV og i radio om etiske regler i offentlig forvaltning og næringsliv i lengre tid. Med bakgrunn i enkeltsaker som har kommet opp de seneste årene.

La oss nevne noen av de mest kjente: Vannverksskandalen på Romerrike, Siemens-skandalen i Forsvaret, Unibuss-saken i Oslo og Store Norske Spitsbergen Kullkompani på Svalbard.

SStock Photography - corruption concept: hand giving bribe to other. fotosearch - search stock photos, pictures, wall murals, images, and photo clipartiden 2003 er 24 personer dømt for kommunal korrupsjon i Norge. Dømt! I forbindelse med kommunal korrupsjon.  Hvor mange tilfeller av korrupsjon har det i virkeligheten forekommet? Hvis man regner med tilfeller av statlig og fylkeskommunal korrupsjon også. Det nøyaktige svaret er selvfølgelig umulig å finne.  For ikke å snakke om økonomisk utroskap og underslag i det private næringsliv. Og hvis man skal begynne å regne med tvilsomme etiske handlinger uten direkte økonomisk vinning for de impliserte, det vil si avgjørelser og vedtak fattet av personer som var inhabil i saken, er jeg stygt redd for at det ville bli et skremmende stort antall.

Men at Norge har en utbredt korrupsjonskultur, går det ikke an å nekte for. Transparency International rangerer Norge som det mest korrupte landet i Skandinavia og vi rykker ned fra sjette til sjuende plass på de minst korrupte land i verden.

Og nå smeller Trondheim kommune til med smøretur til Australia for enhetslederne i helse- og omsorgstjenesten. Jamen sa jeg omsorg. For seg selv.

Motivet for korrupsjon innenfor offentlig forvaltning på dette nivået er grådighet eller griskhet som spesialetterforsker Gunnar Fjære i Økokrim kaller det. Et av de mest nedrige karaktertrekk et menneske kan ha, etter vår vurdering.

Eller for å benytte de to ordene i vårt vokabular som dekker det best: Fy faen!

Men like interessant som selve korrupsjonen, er reaksjonen fra de overordnende styrende organer etter at forholdet blir avslørt. Kan vi forvente at noen personer blir stilt til ansvar? At det får negative personlige følger for å bryte kommunens etikkreglement.

Vi har våre tvil! Men vi skal følge med.

.

PS. Vi anbefaler at du tar deg tid til å klikke på lenkene ovenfor for å få med deg mest mulig om korrupsjonen i Norge!

Reklamer

3 kommentarer »

 1. Lest og bannet med i kor 😦 Skulle ikke vært slik, er slik.
  Ha en god kveld likevel .)

  Takk for kommentar.
  There is something rotten in the state of Norway! Shakespeare visste å få sagt det, men han bommet på landet! 😉
  Millenblogg

  Kommentar av Mormor — mars 10, 2013 @ 19:12 | Svar

 2. Korrupsjon er og forblir over alt. Det er bare at vi er så fordømt naive i dette land., Se bare alle dopingsakene.. Men nordmenn nei!!, nei i Norge doper vi oss ikke.. Vi er rene!
  Jeg har i alle fall lært en ting, og det er at når det kommer til et visst punkt, så bor det en kjeltring i oss alle.
  -Hallgeir G-

  Hei Hallgeir.
  Takk for kommentar. Det gjelder å holde kjeltringene i sjakk dersom det skal bli levelig for alle. Også kjeltringen i oss selv. Han står oss nærmest og burde være enkel å kontrollere? 😉
  Millenblogg

  Kommentar av Hallgeir Grønseth — mars 13, 2013 @ 12:24 | Svar

  • Helt sikkert, Emil 🙂

   Kommentar av Hallgeir Grønseth — mars 13, 2013 @ 20:04 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: