millenblogg

desember 16, 2014

God jul?

Filed under: Filosofi,Som dagene går — millenblogg @ 16:44

Spørsmålstegnet bak formuleringen som vanligvis er ment å uttrykke et fromt ønske og vanligvis bekreftet med et utropstegn, er i år et uttrykk for vår usikkerhet om fremtiden.

God julVi har i grunnen alltid vært usikker på fremtiden, og har basert våre handlinger på at vi ikke vet noe om den. Vi har operert med grader av sannsynlighet, men aldri med tro. Troen mistet vi allerede i religionstimene på barneskolen.

Spesielt da religionslæreren forklarte oss om verdens skapelse og vi sammenholdt dette med de mer vitenskapelige forklaringer vi hadde lest om «The Big Bang» og Darwins evolusjonsteori. Vi fikk det ikke til å stemme og valgte derfor å forholde oss til de åpne vitenskapelige teorier fremfor de religiøse, ubegrunnede dogmer. Som kun var basert på hva presteskapet forlangte vi skulle tro på. Det kostet oss mang en utvisning på gangen i religionstimene da vi konfronterte religionslæreren med vårt syn på saken. Til religionslærerens unnskyldning, må vi i ettertid innrømme at vi neppe ville ha hatt en fremtid i diplomatiet med vår måte å fremføre vårt syn på. Og til vår egen unnskyldning, må vi kunne si at vi var for uerfaren til å legge vekt på stil, men la desto større vekt på innhold i vår argumentasjon. Vi har senere forsøkt å gjøre noe med stilen også. Men vet ikke om vi har lyktes med akkurat det.  Leserne får selv bedømme.

Er det egentlig noen grunn til å stille spørsmål om hvorvidt det blir en god jul?

Tja. På  den positive siden er det jo mye en kan glede seg over. Familien samles og vi koser oss i hverandres selskap mens vi spiser og drikker godt. Spiller gode gammeldagse spill som Ludo, Monopol og, for de skarpeste av oss, sjakk. Vi selv er ikke i den sistnevnte kategorien.

Vi kan glede oss over at vi har tak over hodet og varme i ovnen. Mens det snør eller regner og blåser ute. Da er det godt å være blant familie og venner. Sånn sett, kan vi fortsatt fremføre det fromme ønske om en god jul til alle våre medmennesker.

På den annen side, er det tilstrekkelig med hendelser rundt omkring som kan få oss til å mene at et spørsmålstegn er på sin plass. Rent lokalt, her på Nordmøre er det selvsagt saken om hvordan arbeidet med lokalisering av et nytt sykehus i regionen har foregått. Vi skal ikke plage leserne med ytterligere argumentasjon til fordel for den ene eller annen plassering. Det finnes nok lesestoff i den forbindelse både i lokal- og riksaviser. Men vi vil fremheve at det striden nå dreier seg om, er selve prosessen fram mot valget av plassering. Denne prosessen har vært åpen, demokratisk og redelig fram til at lederen av Helse Møre og Romsdal plutselig gikk av noen dager før hun skulle legge fram sin innstilling. Det lukter det svidd av, for å si det sånn. Og gjør at ingen i Romsdal eller på Nordmøre har noen grunn til å ønske hverandre god jul i denne sammenheng.

I mer global sammenheng er det også mye som gjør at vi kan spørre om det blir en god jul. Ekstrem islamisme med dødelig og fryktelige konsekvenser har spredd seg som en pest i flere verdensdeler. Foruten den blodige krigen som pågår i Syria, meldes det om stadige terroraksjoner rundt om i hele verden. Senest i går hvor en selvmordsbomber truet med å ta livet av seg selv og tjue uskyldige gisler i Sydney i Australia. Og i dag hvor Taliban har angrepet en barneskole i Peshawar i Pakistan og drept over 130 uskyldige personer, de fleste barn, og skadet over 120.

Det er nok å ta fatt i hvis man vil fordype seg i verdens elendighet.

Men akkurat nå er det fem dager igjen til solsnu. Fra da av, går vi mot lysere tider. Bokstavelig. Så med tanke på det, kan vi konsentrere oss om de positive sider ved julen. Og benytte anledningen til å finne frem de positive sider ved både andre og oss selv.

Makter vi det, kan det allikevel være på sin plass å ønske hverandre en god jul!

Reklamer

1 kommentar »

  1. Hei Emil,
    God Jul til deg også:-) Sykehussaken? Velkommen etter! Sykehuset i Sandefjord ble nedlagt til tross for protester i form av leserbrev, fakkeltog osv. Et lokalt sykehus er innbyggernes trygghet i hverdagen. Byråkratene/politikernes svar til innbyggerne var at vårt sykehus ikke er lagt ned fordi Sandefjord Sykehus ble omdefinert (av byråkratene) som en avdeling av SIV,(Sykehuset i Vestfold) og da er det kun en avdeling som ble nedlagt! Dette kalles et prokuratorknep i min bok. Blir spennene å følge med fra andre siden av fjellet. Lykke til:)

    Takker for lykkønskninger. Men jeg er redd for at det går den veien høna sparker. Og så lurer man på hvorfor folk flest ikke ønsker å delta i partipolitikk? Har de ikke hørt om begrepet politikerforakt? Vel, uansett ha en fin jul, Gunnar!

    Kommentar av Gunnar H — desember 16, 2014 @ 18:52 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: