millenblogg

Æ og navlen min

«Æ og navlen min» fant jeg kunne være en passende beskrivelse for denne siden hvor jeg skal prøve å presentere meg selv. Slik at leserne vet litt mer om hvem de har med å gjøre i denne bloggen. Herved er alle advart!

Millenblogg i barnehagen, 6 år

«Æ» er født i Kristiansund den 04.08.1946. Og man kan slutte av datoen at jeg er et typisk «fredsbarn», skapt i rusen etter frigjøringen i 1945. Og hadde en lykkelig barndom til jeg mistet min mor for kreften i femårsalderen. Deretter ble det noen jævlige år med en stemor som slett ikke var glad i stebarna sine. Hverken mine to eldre søsken eller meg. Hele barndommen og ungdommen ble preget av dette. Og antageligvis er vi alle tre preget av det fram til dags dato. Selv om opplevelsene nå er kommet mer på avstand og vi har fått bearbeidet tankene gjennom samtaler oss i mellom, samt den smule livserfaring vi etterhvert har tilegnet oss. Vår far var totalt fraværende i alle disse årene…

Vel, årene har gått og jeg har vært så heldig å få leve et rikt liv i voksen alder. Det vil si etter at jeg forlot barndomshjemmet i femten-, sekstenårsalderen. Og dro til sjøs på langfart. Som min bror hadde gjort et par år tidligere. Handelsflåten ble mitt hjem i årene deretter. I world wide fart med både tørrlastskip, containerskip og tankskip. Krysset alle verdenshav og var innom de fleste havnebyer i verden. Tok begge avdelinger ved styrmannskolen og deretter skipperskolen i Kristiansund. Møtte min nåværende hustru den gangen og søt musikk oppsto i hjertet. Så vi giftet oss og fikk tre barn etter hvert som årene gikk, to piker og en gutt.

Min hustru ble med ut i langfart slik at vi fikk tjent oss opp noen kroner til å kjøpe en liten leiegård i Kristiansund sentrum etter hvert. Det ble militærtjeneste i Marinen og etterhvert også Høyere skipsføreravdeling ved Oslo Sjømannsskole. Jeg ble valgt inn i landsstyret for Norsk Styrmandsforening og deltok i forhandlingsutvalget ved tarifforhandingene hvor vi kranglet med Skipsfartens arbeidsgiverforening om bedre tariffvilkår. Det ble noen travle år med reising på møter i Norge. Etter femten år i utenriks fart, fant jeg det på tide å slutte med dette livet hvor jeg savnet kontakten med familien. Gikk i land og fikk jobb som økonomisjef ved Berserk Fabrikker. En gammel, men godt innarbeidet konfeksjonsfabrikk i Kristiansund. Der var vi tidlig ute med å benytte oss av EDB i både den adminstrative og den produksjonstekniske styringen av bedriften. Dette var tidlig på 80-tallet, og selv IBM Norge var imponert over hvordan vi selv hadde klart å bygge opp systemer med kobling av deres minimaskiner og PC’er og ekstern kommunikasjon. Et morsomt, men tidkrevende arbeide, hvor vi lå i ytterkant av EDB-kompetansen her hjemme og derved ble prisgitt egen fantasi og kunnskap.

Midt oppi alt dette, tok vi valg som formann for Høyres lokalforening, og ble deretter valgt inn i bystyret og diverse andre politiske komiteer. Medlemskap i den lokale Handelstandsforening ble en naturlig forlengelse av jobben som økonomisjef i en av byens daværende største bedrifter. Men det ble ikke mye familieliv av dette.

Så jeg tok fatt på filosofi- og jusstudier ved Universitetet i Bergen for å forberede meg til neste fase i livet. Berserk Fabrikker la vi ned formedelst konkurransen fra billigimport fra Kina i 1998. Jusstudiene ble aldri ferdiggjort, men 1. avdeling ble gjennomført, slik at jeg derved fikk en tredjedels ferdig jusstudium. Sammen med juskunnskapene fra Høyere skipsføreravdeling har dette kommet godt med senere. En halvstudert røver på dette feltet, altså.

Etter nedleggelsen av Berserk Fabrikker, ble jeg tilbudt jobb som lærer ved Teknisk fagskole i Kristiansund, et tilbud jeg takket ja til. Der ble jeg etterhvert i femten år og underviste både ved skipsfører- maskinsjeflinjen og prosesslinjen. Men fikk også prøve meg på de yngre årsklasser på videregående skole. Pedagogisk utdannelse ble et krav som jeg til slutt måtte tilfredsstille for å beholde jobben. Studiet ble stort sett en repetisjon av deler av filosofipensum fra Universitetet i Bergen. Men denne gang ikledd pedagogiske klær som ble presentert som nye tanker innefor moderne pedagogikk! Men tiden på skolen ble allikevel en svært interessant tid med hyggelige kolleger, elever og studenter. Håper bare at opplevelsen var gjensidig!

Men etter min mening var det en tabbe at Teknisk fagskole ble sammenslått adminstrativt med Kristiansund videregående skole. Det var to forskjellige miljøer som krevde to forskjellige tenkesett i administrasjonen. Dette førte til masse gnisninger og frustrasjon blant lærerne i Fagskolen. Det var derfor med lettelse jeg tok ut AFP ved fylte 62 år. Og har siden nytt min pensjonisttilværelse. Sammen med fruen som tok ut AFP et par år senere.

Familiesamling på hytta, sommeren 2004

Pensjonisttilværelsen har langt fra vært kjedelig. Nå har jeg tid til å skrive blogg, lese de bøkene jeg aldri rakk, vedlikeholde hus og hytte og i tillegg, reise utenlands til byer fjernt fra kysten. Noen ganger bare min hustru og jeg, noen ganger sammen med gode venner og noen ganger sammen med et barnebarn.

Jeg er dessuten i relativt brukbar fysisk form og kan derfor utføre vedlikehold på egen eiendom og motta laveste anbud når noen av barna, som nå er blitt voksne, skal pusse opp en leilighet eller et hus.

Alt i alt ser jeg lyst på livet, til tross for  all stupiditeten jeg mener å se rundt meg i samfunnet. Heldigvis finnes også det motsatte. Jeg forstår godt Gud som i følge historien sa at han skulle spare Sodoma og Gomorra dersom det  fantes bare ti mennesker som var fri for synd der.  😉

PS. Jeg er ikke religiøs. Snarere tvert i mot. Men har sansen for en god historie uansett hvor den er beskrevet!

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Hei og takk for en flott blogg. Lurer på en ting: Kan du hjelpe meg med tegninger til ror på færing? Jeg leter og leter men finner ingenting.
  Mvh Torbjørn Flatval
  torbfla@online.no

  Takk for hyggelig tilbakemelding.
  Kontakt Nordmøre Museum, Kristiansund. De har tegninger av en geitbåt. Den tegningen kan benyttes som et utgangspunkt.
  Millenblogg

  Kommentar av Torbjørn Flatval — desember 12, 2013 @ 08:54 | Svar

 2. Fin beskrivelse av et foreløpig langt liv 🙂

  Jan Aage! Takk for hyggelig tilbakemelding. Det blir kanskje lettere å forstå nå, når du fikk lett mer detaljer om bakgrunnen?
  Millenblogg

  Kommentar av jan aage tønnesen — desember 21, 2014 @ 13:48 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: